1 C
Craiova
duminică, 5 decembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateCoșmarul unui profesor universitar român încarcerat în China

Coșmarul unui profesor universitar român încarcerat în China

Ministrul Justiției a luat act de situația profesorului universitar Marius Balo, românul care ispășește o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză. Ana Birchall a primit recent o scrisoare din partea reprezentanților legali ai acestuia. Ministrul a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic, în acest caz.

Ministerul Justiției depune toate eforturile pentru declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale.
Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația lui Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale.

Povestea arestării

Clujeanul Marius Balo, de 38 de ani, s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa. Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor.
După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro.
Amenda a fost achitată la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Precipitații, vânt puternic și polei în mare parte din...

ANM a transmis o informare meteo de precipitații, intensificări...

ȘTIRI GdS