14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeneficiile uleiului de măsline

Beneficiile uleiului de măsline

Beneficiile uleiului de măsline sunt recunoscute încă din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, când măslinele erau simbolul păcii și al gloriei. În prezent, medicii și nutriționiștii au realizat că uleiul de măsline extravirgin deține importante proprietăți nutriționale benefice pentru menținerea sănătății.

Uleiul de măsline este recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și protejează împotriva anumitor boli cronice, notează clicksanatate.ro.

Previne accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul sangvin către o parte a creierului este oprit, fie din cauza înfundării, fie din pricina spargerii unui vas de sânge. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară, iar leziunile acestuia sunt ireversibile. O revizuire vastă a studiilor efectuate pe 841.000 de persoane arată că uleiul de măsline este singura sursă de grăsimi mononesaturate asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli cardiace.

Protejează împotriva bolilor cardiace

Bolile cardiace sunt cele mai frecvente afecțiuni mortale din întreaga lume. Numeroase cercetări arată că bolile de inimă sunt mai puțin frecvente în țările mediteraneene. Acest lucru a condus la cercetări ample privind dieta mediteraneană, care s-a dovedit a reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele-cheie ale acestei diete, protejând împotriva bolilor de inimă. Reduce inflamația, previne coagularea excesivă a sângelui, scade colesterolul LDL și tensiunea arterială.

Nu duce la creşterea în greutate

Consumul excesiv de grăsimi determină creșterea în greutate. Cu toate acestea, numeroase studii arată că dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, are efecte favorabile asupra greutății corporale. Într-un studiu efectuat pe 30 de luni, pe 7.000 de studenți spanioli, cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul de măsline nu duce la creșterea în greutate. Mai mult, alt studiu făcut pe trei ani, pe 187 de participanți, arată că o dietă bogată în ulei de măsline este benefică tuturor. Aceasta favorizează creșterea nivelului de antioxidanți din sânge, precum și scăderea în greutate.

Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

Mai multe studii recente arată că uleiul de măsline are efecte benefice și asupra glicemiei și sensibilității la insulină. O altă cercetare clinică, efectuată pe 418 persoane sănătoase, a confirmat recent că acest tip de ulei vegetal are efecte protectoare. Potrivit oamenilor de știință, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline reduce riscul de diabet de tip 2 cu peste 40%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS