16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bătaie“ pe milioanele de euro de la stadionul de atletism. Ce constructori vor să realizeze arena de categoria II IAAF

„Bătaie“ pe milioanele de euro de la stadionul de atletism. Ce constructori vor să realizeze arena de categoria II IAAF

Primăria Craiova urmează să stabilească, zilele viitoare, un constructor pentru finalizarea lucrărilor la stadionul de atletism. Arena din vecinătatea Complexului Sportiv „Ion Oblemenco“ a fost începută prin 2015 şi abandonată în 2016.

Primăria Craiova va alege, în curând, constructorul stadionului de atletism. Pentru realizarea noului proiect de categoria II IAAF, municipalitatea a pus în joc circa nouă milioane de euro, iar ofertele nu au întârziat să apară. Două firme şi două asocieri de firme au intrat în cursa pentru ridicarea noului stadion, printre care şi societatea care a construit arena „Ion Oblemenco.

Stadionul de atletism din Craiova va avea în curând parte de un constructor. Autorităţile locale sunt pe ultima sută de metri cu licitaţia pentru desemnarea firmei care va continua lucrările la arena de lângă Complexul „Ion Oblemenco“.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, procedura de atribuire a contractului a trecut de toate etapele de evaluare şi se află în faza de deliberare.

Misiunea primăriei nu pare însă una uşoară, pentru că pe cele circa nouă milioane de euro puse în joc pentru realizarea stadionului de 5.000 de locuri se bat două firme şi două asocieri de firme. Una dintre firmele interesate de acest obiectiv este cea care a construit şi stadionul „Ion Oblemenco“ – CONA-A SRL din Sibiu.

Cine se luptă pentru construirea stadionului de atletism

Stadionul de atletism aşa cum a fost abandonat în 2016

Licitaţia pentru realizarea stadionului de atletism a demarat pe 15 ianuarie 2019, autorităţile au prelungit termenul de depunere a ofertelor de la 27 februarie la 18 martie, iar de atunci a început evaluarea.

Suma estimată pentru construirea noii arene a devenit una consistentă – 40.897.869,79 lei fără TVA (circa nouă milioane de euro), după reproiectarea şi transformarea acesteia dintr-una de categoria V într-una de categoria II IAAF (stadion omologat de Federația Internațională de Atletism pentru competiții internaționale). Aşa că şi firmele s-au înghesuit să participe la licitaţia pentru continuarea lucrărilor abandonate în 2016.

Pe lângă CONA-A SRL, care a venit de una singură la licitaţie, pentru obţinerea acestui contract se mai luptă firma craioveană Recon SA, care participă alături de trei subcontractanţi: SC Msport Pro SRL, din Răchita de Sus (Dolj) – cu 10,57% din lucrări, SC Domarcons SRL din Craiova – 6,8% şi SC Ischia SRL din Galaţi – 10,67%.

În cursă a intrat şi asocierea Construcţii SA – Telekom Romania Mobile Communications SA – Concordia Con. Strade SRL, care mai aduce doi subcontractanţi SC LLM Engineering SRL şi Egnatia Rom SRL, ambii cu 1% din lucrări, plus un terţ susţinător din Italia: RMC Costruzioni SRL. O altă asociere care s-a înscris la licitaţie este cea formată din SC Construcţii Erbaşu SA, firmă care se ocupă în prezent de modernizarea străzilor din Craiova, şi Grup Primacons SRL din Slatina.

Procedura de achiziţie a fost asaltată de solicitări de clarificări, primăria fiind nevoită să răspundă la nu mai puţin de 101 întrebări.

Stadionul de atletism va fi monitorizat video

Zilele viitoare, Primăria Craiova va anunţa firma câştigătoare, constructorul desemnat având apoi zece luni la dispoziţie să termine stadionul de atletism. Potrivit anunţului de participare la licitaţie, „stadiul actual al lucrărilor de construcție se află la nivelul structurii de rezistență aferente zonei de gradene și al structurii corpurilor centrale“.

Totodată, au fost achiziționate și montate echipamentele din punctul termic şi s-au realizat rețelele de canalizare menajeră și pluvială exterioare, de alimentare cu apă și de alimentare cu agent termic primar. Sistematizarea exterioară a întregii parcele, împreună cu parcările şi circulațiile auto, nu intră în acest proiect.

Ce va avea în plus noua arenă? În primul rând, față de situația proiectată inițial, apare ca noutate o zonă de încălzire/warm-up pentru competițiile de atletism. Apoi, noul proiect mai prevede o construcție P+1, de 233,2 mp, situată în imediata apropiere a zonei warm-up, pentru depozitarea materialelor sportive și pentru vestiare, dar şi noi spaţii la parter şi etajul 1, în interiorul ariei construite a celor două corpuri de gradene circulare (corp A şi D).

În noul proiect mai este menţionată şi o sală de forţă la etajul 1, în timp ce atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1 vor exista şi zone cu alimentație publică, grupuri sanitare şi garderobă, toate destinate publicului.

Stadionul va fi monitorizat de 30 de camere de supraveghere, dar va exista şi un post de pază permanent, plus un sistem antiefracţie cu patru zone şi 60 de senzori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS