Ziua mondială a drepturilor consumatorilor15 martie -,,Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor” – este un moment dedicat manifestarii solidaritatii in cadrul miscari consumatoriste internationale. Primul eveniment a avut loc in anul 1962. John F Kenedy a enuntat primele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor:

-dreptul la securitate;

-dreptul la informare;

-dreptul de a fi ascultat;

-dreptul de a alege produse si servicii.

Asociatia Internationala a Uniunii Consumatorilor a adaugat inca patru drepturi:

-dreptul la despagubire;

-dreptul la educare;

-dreptul la un mediu inconjurator sanatos;

-dreptul la asigurarea necesitatiilor si nevoilor fundamentale.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrata pentru prima data pe 15 martie 1983 si, de atunci a devenit o importanta ocazie pentru mobilizarea cetatenilor in privinta cunoasterii si protejarii drepturilor ce le revin in calitate de cosumator.

Pentru promovarea intereselor consumatorilor si asigurarea unui nivel de protectie a acestora,Uniunea Europeana contribuie la protejarea sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, precum si la promovarea dreptului acestora la informare, la educare si la organizarea in vederea apararii intereselor lor.

Perioada de pionierat in acest domeniu, pentru tara noastra coincide cu momentele in care tari ca Franta, Marea Britanie sau Germania isi alcatuiau deja un sistem structurat bazat pe legi care statutau drepturile consumatorilor.

La crearea sa, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integrantă a organismului ce se numea, pe atunci, Comisia Naţională pentru Standarde, Metrologie şi Calitate. 1992 este anul în care Comisia se reorganizează în organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, respectiv Institutul Român de Standardizare, Biroul Român de Metrologie Legală şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor.

Ordonanţa nr. 18/1992 reprezintă actul de naştere al instituţiei care actionează pentru realizarea strategiei politicii şi a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecţiei vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi al intereselor legitime ale acestora.

În acea perioadă, activităţile de bază ale Oficiului erau supravegherea pieţei şi cea de rezolvare a reclamaţiilor venite de la consumatori. Începând cu 1992, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor a demarat ample acţiuni de informare şi de conştientizare cu privire la drepturile fundamentale pe care fiecare persoană fizică le deţine în calitatea sa de consumator. De-a lungul anilor, O.P.C. a căpătat în conştiinţa publică, pe lângă calitatea de apărător al drepturilor oricărui consumator, o responsabilitate în plus, şi anume aceea de sursă permanentă de sfaturi în achiziţia de bunuri alimentare, nealimentare sau la încheierea contractelor pentru diverse servicii.

În prezent, actul normativ care reglementează organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este Hotărârea Guvernului nr. 700 din 11 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 18/07/2012.

Pornind de la aceste necesitati si realitati impuse de legile si mecanismele economiei de piata, Romania a adoptat in august 1992 legea de baza in domeniul protectiei consumatorilor –Ordonanta Guvernului nr 21/1992 privind -,,Protectia consumatorilor cu modificarile si completarile ulterioare,r2, act normativ considerat piatra de temelie a acestui domeniu care consacra si drepturile de baza: dreptul la protectia vietii, sanatatii, securitatii, dreptul la protectia intereselor economice, dreptul la informare, dreptul la educare, dreptul de acces neingradit la pietele de produse si servicii, dreptul la despagubire, dreptul la reprezentare.

Avand in vedere informarea consumatorilor,A.N.P.C a pus la dispozitie informatii cu privire la urmatoarele aspecte:

Cine suntem?

Autoritate guvernamentala care asigura respectarea drepturilor consumatorilor in relatia cu comerciantii.

8 Comisariate Regionale pentru Protectia Cosumatorilor care coordoneaza activitatea celor 42 de Comisariate Judetene pentru Protectia Consumatorilor ;

In subordine Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor ,,Larex”, Laboratorul pentru Analiza Calitatii Vinurilor si Bauturilor Alcoolice si Directia de metale pretioase, Directia pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor, Directia de Insolventa pentru Persoanele Fizice, Centrul European al Consumatorilor proiect finantat atat de Comisia Europeana cat si de Statul Roman.

Principalele activitati:

supravegherea permanenta a pietei prin controale si prin analiza reclamatiilor;


informarea consumatorilor cu privire la produsele neconforme/contrafacute sau periculoase;

protejarea consumatorilor impotriva practicilor comerciale incorecte;

consilierea si educarea consumatorilor;

consillierea gratuita a operatorilor economici;

Astfel, in 2019, conducerea C.R.P.C. R S-V OLTENIA isi propune ca masuri pentru cresterea nivelului protectiei consumatorilor urmatoarele:

cresterea sigurantei alimentare prin efectuarea de controale tematice si prelevari de produse, urmarirea modului de comercializare, etichetare, depozitare, prezentare si publicitate;

imbunatatirea calitatii serviciilor;

imbunatatirea sistemului de transmitere si urmarire a sesizarilor si reclamatiilor, precum si mentinerea unui parteneriat de incredere intre C.R.P.C.-C.J.P.C-uri si consumatori, astfel incat acestia sa fie protejati la cel mai inalt nivel.

De asemenea au fost subliniate cateva dintre cele mai importante realizari ale CRPC din 2018 si inceputul anului 2019, rezultate ale controalelor din zona financiar-bancara, a marilor lanturi de magazine sau din domeniile destinate copiilor –locuri de joaca si jucarii-precum si planurile imediate pe care CRPC-ul le are.

In anul 2018, comisarii C.R.P.C. R.S-V OLTENIA au efectuat 11.255 de actiuni si au aplicat amenzii in valoare de 4.699.600 lei si un numar de 4.111 de petitii inregistrate si solutionate.

Desi suntem la inceputul anului 2019, am avut verificari, comisii mixte in colaborare cu Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si cu Directia Agricola Dolj, de asemenea am verificat marile lanturi de magazine: supermarket-uri/hypermarket-uri si am aplicat amenzi in valoare de 468.000 lei.

In fiecare an, cu aceasta ocazie este aleasa o tema particulara de discutie, se organizeaza activitati caracteristice:

-simpozioane;

-dezbateri;

-consiliere;

-distributie materiale publicitare in marile centre comerciale.

In data de 15 martie 2019, Comisariatele Judetene din cadrul CRPC Regiunea Sud-Vest Oltenia Craiova vor organiza conferinte de presa, in cadrul careia vor prezenta rezultatele actiunilor de control ale CJPC-urilor insotite de sfaturi pentru consumatori. Tot in cadrul manifestarilor care marcheaza ..Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor’’, in data de 15 martie CJPC-urile din CRPC Regiunea Sud-Vest Oltenia Craiova desfăşoară actiuni de informare si consiliere in zonele cu cel mai mare flux de consumatori. prin distribuirea de pliante, in urmatoarele puncte importante din orasul resedinta de judet. Astfel, comisarii din Craiova se vor afla la:

-gara;

-autogara;

-Aeroportul Craiova;

-mall/centru comercial;

-Colegiul Economic “Gheorghe Chitu”;

-Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, din carul Universitatii din Craiova.Comenteaza acum

Sumarul ediției de vineri, 15 martie 2019

Actualitate

» Percheziţii în aproape toată Oltenia la persoane suspectate de comercializarea ilegală de tutun
» Arestaţi în lipsă după ce au adus din Spania aproape 3,5 kilograme de canabis
» PNL Dolj: În bugetul pe 2019 nu se regăseşte nici o investiţie importantă pentru Oltenia
» (GALERIE FOTO) Cioloş şi Barna au strâns semnături pentru europarlamentare în centrul Craiovei
» (GALERIE FOTO, VIDEO) #şîoltenii au protestat faţă de lipsa autostrăzilor
» Incendiile de vegetație sunt din nou la un pas de a genera adevărate tragedii.
» Facebook introduce tehnologia care detectează automat imaginile indecente
» Update: Scandal între medici la Spitalul Județean Craiova
» Liviu Dragnea, atac dur la adresa inițiatorului protestului pentru autostrăzi: Niște șmecheri care urlă că au făcut un metru de autostradă / Putea să doneze banii
» Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii #șîeu Camera de Comerț și Industrie a României se alătură campaniei „România vrea autostrăzi”
» Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
» Percheziţii în Oltenia la persoane suspectate de comercializarea ilegală de tutun
» Craioveni arestaţi în lipsă pentru trafic de droguri
» Noul cod rutier în Italia: un român a obţinut suspendarea sechestrului pe maşină
» Două sindicate ale polițiștilor anunță că susțin protestul #șîeu
» Reprezentantul companiei austriece acuzate că i-a dat mită fostului ministru Sebastian Vlădescu și-a recunoscut faptele
» Dacian Cioloş şi Dan Barna la stâns de semnături
» Şefa secţiei de Psihiatrie de la spitalul din Slatina, sub control judiciar într-un dosar de corupţie
» Gorj: Poliţia locală a amendat 9 cerşetori
» Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch
» A murit “părintele” specializării Anestezie – Terapie Intensivă din România. Medicul George Litarczek avea 94 de ani
» Stirile ProTV: Mărturia unei românce, în urma atacului din Christchurch: “Elevii stăteau cu luminile stinse în clasă”
» Un medic-șef din cadrul SJU Slatina, pus sub acuzare pentru luare de mită, a fost suspendat din activitat
» Acţiune pentru reducere absenteismului școlar
» Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la ora 12.00
» Sindicaliștii din Cartel ALFA Olt se alătură inițiativei „România vrea autostrăzi“
» Angajaţi de la Ford protestează la ora 15:00, la poarta fabricii
» Totemul de la graniţa dintre Gorj şi Dolj, reabilitat
» Gorj: Femeie salvată de soţul violent cu ajutorul unui ordin de protecţie
» ANAF a publicat proiectul de Ordin pentru organizarea registrului în care toate ONG-urile trebuie să fie înscrise pentru a mai putea avea acces la finanțări după data de 1 aprilie
» Numele unui domnitor român, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă
» Roboţi pentru asistenţa fanilor, muncitorilor şi sportivilor la întrecerilor care vor avea loc la Tokyo
» Tânăr din Hunedoara, prins la furat în Gorj
» Statele Unite ale Americii au revocat 340 de vize ale cetățenilor venezueleni
» Război comercial: China adoptă o lege a investițiilor străine în încercarea de a ajunge la un acord cu SUA
» Fostul şef al DNA Timişoara s-a sinucis aruncându-se de la etajul clădirii în care lucra ca procuror: cauzele tragediei
» Prezenţa României la Salonul Cărţii de la Paris sub sloganul “Anul României în Europa”
» VIDEO Elon Musk a prezentat cel mai nou SUV Tesla. Model Y va costa 47.000 de dolari și va avea o autonomie de 500 km
» Scandalul Huawei: Meng Wanzhou a vrut să demisioneze chiar înainte de a fi arestată
» Coreea de Nord ia în considerare suspendarea negocierilor cu SUA
» Mai multe victime după incidente armate la două moschei din Noua Zeelandă/ Patru suspecți au fost reținuți
» Facebook a anunțat că problemele tehnice au fost cauzate de o “modificare a configurației de server”
» (Video) Update – Fabrici clandestine de țigarete și o rețea de desfacere bine pusă la punct. S-a descins și în opt localități din Olt

Publireportaj

» LANSAREA PROIECTULUI „Amplasare firmă, igienizare şi dotare spaţii de învăţământ” la UMF CRAIOVA

Gorj

» Fabrica de sisteme de siguranţă de la Rovinari se deschide în a doua jumătate a lunii mai

Sport

» Fotbal / Alb-albaștrii au bătut-o cu milă pe Sepsi
» Fotbal / Experiența a făcut diferența în derbiul Craiova II – Filiași. UPDATE: FCU a remizat la Pucioasa
» Fotbal / Sepsi – „U“ Craiova, scor 0-1, în etapa a doua din play-off-ul Liga I
» Handbal (m) / Alb-albaştrii joacă sâmbătă în Banat
» Fotbal / Chivulete împarte dreptatea la meciul Sepsi – „U“ Craiova

Top