Acasă Actualitate Pană de curent în Venezuela: 15 pacienţi dependenţi de dializă au decedat

Pană de curent în Venezuela: 15 pacienţi dependenţi de dializă au decedat

-

Cincisprezece pacienţi suferind de boli renale au decedat din cauza lipsei dializei în Venezuela în timp ce ţară este paralizată de 48 de ore de o pană de curent gigant, a anunţat sâmbătă un ONG care se ocupă de probleme de sănătate, informează duminică France Presse, potrivit Agerpres.

„Între ieri şi astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenţei dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo şi patru la spitalul Perez Carreno din Caracas”, a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliţiei organizaţiilor pentru dreptul la sănătate şi viaţă (Codevida).

„Situaţia persoanelor cu insuficienţă renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unităţile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate”, a spus Valencia.

Venezuelenii se confruntă de joi după-amiază cu cea mai gravă pană de curent din istoria ţării. Guvernul o atribuie unui „război al electricităţii” condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ cincizeci de ţări după 23 ianuarie.

„În cele câteva unităţi de dializă unde există generatoare electrice, a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil”, a adăugat Valencia.

Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că pana de curent în continuare „ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienţi”.

Vineri, „48 de copii dependenţi de singura unitate pediatrică de dializă din ţară nu au putut beneficia de dializă”, a adăugat el.

Alţi pacienţi suferă de asemenea din cauza întreruperii curentului şi lipsei generatoarelor electrice în spitale, potrivit lui Valencia.

Preşedintele Nicolas Maduro a denunţat sâmbătă un nou „atac cibernetic” care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în întreaga ţară, confruntată de peste două zile cu uriaşa pană de curent.

AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

Locomotivă mistuită de flăcări, în Hunedoara

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, incendiul a fost anunţat puţin după miezul nopţii trecute. Locomotiva, care a luat foc...