26.7 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Un obicei sănătos poate crește cu o treime capacitatea creierului și poate...

Un obicei sănătos poate crește cu o treime capacitatea creierului și poate preveni demența încă din copilărie

-

Demența este o boală destul de frecventă la persoanele în vârstă, ea apare la un adult din 15 de peste 65 de ani și la unul din 4 adulți peste 85 de ani, potrivit doctorulzilei. Se caracterizează printr-un declin progresiv al funcțiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitățile sociale, reacțiile emoționale, comportamentul. Pe măsura evoluției bolii se reduce posibilitatea de a realiza activitățile zilnice.

Din păcate nu există un tratament care să oprească evoluția bolii, însă ea poate fi prevenită încă din copilărie prin practicarea exercițiilor fizice. Alergatul, practicarea unui sport, gimnastica și chiar plimbatul câinelui pot stimula activitatea creierului.

Peste 9.000 de persoane care au luat parte la o cercetare de 40 de ani diind urmărite încă de la vârsta de 11 ani. Participanții au fost chestionați în legătură cu practicarea exercițiilor fizice și au fost supuși unor teste de memorie, atenție și învățare.

Potrivit rezultatelor, participanții care făceau mișcare săptămânal au avut rezultate mai bune la testele de memorie, învățare și raționament la vârsta de 50 de ani, decât cei care făceau exerciții de 2-3 ori pe lună sau mai rar.

Până și în cazul celor care au făcut sport doar o dată pe săptămână, declinul cognitiv a fost redus cu 10%.

 

Beatrice Spătaru
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.