12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum te îmbolnăveşte lipsa de odihnă

Cum te îmbolnăveşte lipsa de odihnă

Toată lumea ştie că odihna este un element extrem de important pentru sănătate. Totuşi, cu o viaţă tot mai ocupată, oamenii nu mai au grijă să doarmă atât cât ar trebui, au un program dezordonat şi nu dau importanţă semnelor pe care organismul lor le transmite.

Specialiştii avertizează că am putea avea de suferit dacă nu dormim suficient. Iată şase lucruri care se petrec în organismul nostru atunci când avem parte de o odihnă deficitară!

Efectele negative ale somnului insuficient asupra sănătăţii

Fiecare dintre noi a experimentat cel puțîn o dată unul dintre cele 25 de simptome de mai jos, care pot deveni periculoase dacă nu sunt sesizate la timp.

1.Iritabilitate

O echipa de cercetători israelieni au observat că cea mai comună problema a persoanelor care nu au parte de suficient somn este iritabilitatea.

Studiul a demonstrat că există un impact emoțional negativ major asupra psihicului în momentul în care actiuniile persoanei private de somn sunt întrerupte de un factor extern, iritabilitatea acestuia fiind amplificată.

2. Dureri de cap

Oamenii de știință nu pot spune încă cu exactitate de ce lipsa somnului duce la dureri de cap, însă conexiunea a fost observată cu un secol în urmă. Migrenele apar în lipsa orelor de somn necesare, iar un procent semnificativ de oameni se trezesc cu dureri de cap în lipsa odihnei de pe noapte.

3. Incapacitatea de a învață

Lipsa somnului este una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul elevilor. Un studiu care a avut drept subiecți elevii de liceu a demonstarat că cei care întârziau la școală între 7:30 și 8:30, au mari șanse să își scadă performanțele școlare.

Se pare că acest lucru se întâmplă și în cazul adultilior, memoria de scurtă durata fiind afectată de privarea de somn.

4. Creșterea greutății corporale

Dacă nu dormi suficient, dezechilibrul hormonal va duce la creșterea apetitului și la o lipsa a controlului asupra cantității de hrană ingerată.

Este adevărat că arzi mai multe calorii atunci când ești treaz, însă nu atât de multe pe cât consumi într-o zi în care ești obosit.

5. Probleme de vedere

Privarea de somn este asociată cu imprecizie a vederii sau vederea dublă. Cu cât petreci mai mult timp fără somn cu atât crești șansele erorilor de vedere, care uneori poate duce la halucinații.

6. Apariția bolilor cardiace

Potrivit Business Insider, un grup de cercetători au făcut un experiment în care câțiva voluntari au fost privați de somn pentru 88 de ore.

Tensiunea arterială a acestora a crescut semnificativ pe durata cercetării. În a două parte a studiului, oamenii de știință au observat că și cei care au avut voie să doarmă pentru 4 ore pe noapte au suferit schimbări vizibile a tensiunii arteriale.

Concentrația proteinei C reactive, proteină folosită în diagnosticarea mai multor boli de inima, a crescut îngrijorător, atât în rândul acelora care au fost privați parțial de somnn, cât și a celor care nu au dormit întreagă perioada de 88 de ore.

7. Încetinirea activităților

Timpul de reacție este vizibil încetinit în momentul în care corpul nu are parte de întreagă perioada de somn. Un studiu a arătat că există o conexiune directă între lipsa somnului și încetinirea reacțiilor sau a activităților individului.

8. Apariția infecțiilor

Lipsa somnului duce la scăderea sistemului imunitar, și la imposibilitatea acestuia de a lupta cu diferitele infecții ce pot apărea.

9. Apariția unui risc economic

Dacă ai de gând să iei decizii care îți pot schimbă viață, ai grijă să te odihnești înainte. O singură noapte fără somn poate schimbă direcția strategiei pe care vrei să o urmezi.

10. Supraproducere de urină

Când dormi, corpul încetinește producerea urinei. Din această cauza, unii oamenii nu simt nevoia să urineze noaptea. În momentul în care nu dormi suficient, corpul supraproduce urină.

De aceea,unii copii urinează în pat iar unii adulți simt nevoia să se trezească în nopții pentru a se duce la baie.

11. Distragerea atenției

Dacă ai probleme de concentrare în timp ce citești sau asculți muzică este bine să aloci mai mult timp odihnei. În caz contrar, fluctuațiile de distragere a atenției vor crește.

12. Scăderea eficienței vaccinelor

Vaccinele ajută la crearea anticorpilor în lupta cu un specific virus. Dar atunci când nu dormi, sistemul imunitar îți este compromis și nu lucrează în parametri normali.

O cercetare a oamenilor de știință a demonstrat că lipsa somunului conduce la o scădere a eficienței vaccinului antigripal.

13. Incoerența în vorbire

Un studiu a arătat că oamenii care nu își asigura necesarul de somn sunt predispuși la folosirea repetițiilor și a clișeelor. Aceștia au un discurs monoton și dau dovadă de incoerența în vorbire.

14. Răceală

Dacă te întrebi de ce ești răcit mai tot timpul, trebuie să știi că unul dintre factorii care duc la banală răceală este lipsa odihnei  corpului. De asemena, calitatea somnului este foarte importantă.

15. Probleme gastrointestinale

Lipsa somnului contribuie în mod direct la înrăutățirea simptomelor problemelor intestinale și de asemenea la dezvoltarea acestora.

16. Accidentele de mașină

Dacă nu te odihnești destul, poți crește riscul producerii unui accident de mașînă. Piloții, șoferi de camioane și medicii rezidenți sunt câteva dintre categoriile sociale care dezvoltă un risc major de producere a unor astfel de accidente.

17. Scăderea apetitului sexual

Testosteronul este un component important în creșterea apetitului sexual atatla femei cât și la bărbați. Somnul crește nivelul acestuia din corp, în timp ce lipsa să duce la reducerea libidoului și la disfuncții sexuale.

18. Creșterea intensității durerii

Fie că vorbim de durerea provocată prin lovire sau una de tip cronic, acestea sunt intensificate prin lipsa somnului.

19. Diabet

Dacă nu dormi atunci când ar trebui poți să îți dai peste cap metabolismul, și să riști să îți crești rezistență la insulină. Pentru a nu dezvoltă un posibil diabet ar fi bine să îți crești perioada alocată somnului.

20. Superficialitate

Unii oameni chiar nu pot funcționa dacă sunt somnoroși. Un studiu a arătat că lipsa somnului contribuie la mărirea șansei de producere a erorilor, cu până la 30%.Persoanele care practică un sport în care este necesară precizia riscă să își piardă atenția dacă nu dispun de perioada de somn necesară.

21. Cancer

Dacă creșterea tensiunii arteriale și reducerea imunității sunt cauzate în mod direct de către somn, dezvoltarea unui tip de cancer nu este imposibilă.. Recent, cercetătorii au aflat că lipsa somnului poate duce la apariția cancerului de colon sau a celui mamar.

22. Probleme de memorare

Lipsa odihnei la vârste fragede poate duce la schibar structurale la nivelul creierului,care sunt asociate cu pierderi de momori pe termen lung. În 1924, oamenii de știință au demonstrat că oamenii care dorm mai mult,uită mai puțin.

23. Disfuncții la nivelul genetic

Un studiu recent a arătat că lipsa somnului poate produce probleme serioase la nivelul activității genetice. După o săptămna în care subiecții au dormit mai puțîn de 6 ore pe noapte, cercetătorii au descoperit că peste 700 de gene nu funcționau la parametri normali.

24. Depresii

Un studiu al câștigătorului Premiului Nobel Daniel Kahneman a arătat că unul dintre factorii principali care duc la apariția depresiei și a stării de nefericire este lipsa somnului. Insomniacii sunt predispuși la un risc de două ori mai mare în ceea ce privește apariția depresiei.
25. Decesul

Multe dintre problemele de sănătate sunt asociate cu privarea somnului sau a lipsei somnului profund, însă tot mai multe studii arată că persoanele care nu dorm în mod constant 7-8 ore pe noapte, riscă să moară mai repede decât cei care au program de somn bine definit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS