Cele mai importante descoperiri istorice din 2018De la o berărie veche de 13.000 de ani la un oraş demult pierdut, ce ar fi fost construit de către prizonierii Războiului Troian, acestea sunt unele dintre cele mai importante descoperiri istorice din 2018, potrivit

O mandibulă, fosilizată, umană devine cea mai veche dovadă a emigrării oamenilor din Africa

 

Anterior acestei descoperiri, cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în afara Africii avea o vechime estimată de 90.000 -120.000 de ani. Conform History, în ianuarie o echipă de cercetători a dezvăluit descoperirea unei părţi superioare, fosilizate, a unei mandibule, vechi de cel puţin 50.000 de ani, într-o peşteră din Israel. Descoperirea sugerează că oamenii moderni ar fi plecat din Africa mult mai devreme decât se credea anterior.

„O piatră cu graffiti” reprezintă o parte a unui altar din perioada Cruciadelor

Cercetătorii din cadrul Bisericii Sfântului Mormânt, Ierusalim, au avut parte de o surpiză, în februarie, atunci când au examinat reversul unei pietre. Blocul de piatră era inscripţionat cu o serie de cercuri şi părea că face parte dintr-un altar creat de cruciaţi în secolul XII.

Un camion a călcat peste faimoasele Linii Nazca din Peru. Cercetătorii au descoperit alte astfel de geoglife

 

Liniile Nazca reprezintă o serie de simboluri străvechi, misterioase, realizate în deşertul aflat la sud de Peru. Specialiştii consideră că geoglifele au fost realizate de către pre-incaşi în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Liniile au fost degradate la începutul anului după ce un camion a trecut peste ele. În aprilie, arheologii au cartografiat sit-ul străvechi cu ajutorul dronelor. Ei au anunţat descoperirea a 50 de noi linii, mult prea fine, însă, pentru a fi observate cu ochiul liber.

Interviul cu unul dintre supravieţuitorii ultimului transport cu sclavi către SUA

 

La începutul anului 1930, scriitoarea Zora Neale Hurston l-a intervievat pe Cudjo Lewis, un fost sclav ce a fost transportat din ţara sa natală, Africa, la bordul navei Clotilda, ultima navă cu sclavi ce a ajuns în SUA, în 1880. Deşi editorii din acea vreme au respins cartea lui Hurston, lucrarea a fost publicată în cele din urmă în mai 2018, moment în care povestea lui Lewis a putut fi citită la aproape un secol după ce bărbatul a vorbit cu Hurston.

Arheologii au descoperit cele mai vechi exemplare ale unor alimente pe care le consumăm şi în prezent

În Sicilia, arheologii au descoperit urme de ulei de măsline pe fundul unui vas ce data din anul 2000 î.Hr.. Totodată, cercetătorii din Egipt au descoperit o substanţă într-un borcan spart, vechi de 3.300 de ani. Se pare că substanţa albicioasă din interior era brânză. De asemenea, alţi arheologi au descoperit şi cea mai veche fabrică de bere, într-o peşteră din Israel, fapt ce sugerează că oamenii ar fi inventat agricultura cu scopul de a crea bere.

O fetiţă de opt ani a descoperit o sabie, veche de 1.000 de ani, într-un lac din Suedia

 

Tânăra Saga Vanecek a descoperi o sabie, ruginită, în timp ce se juca pe malul lacului Vidostern. Specialiştii muzeului din regiune au estimat că sabia pe care a descoperit-o are o vechime de cel puţin 1.000 de ani, ce ar putea proveni chiar din secolele V-VI, precedând perioada vikingă cu sute de ani.

Un cutremur puternic din Mexic a dus la descoperirea unui străvechi templu aztec

În urma cutremurului devastator din septembrie 2017, arheologii au utilizat radare pentru a observa dacă piramida Teopanzolco, ce aparţine secolului XIII, a fost degradată. În urma scanărilor, ei au descoperit urmele unui templu şi mai vechi în interiorul templului, ce datează din 1150 d.Hr. Mai târziu în acelaşi an o altă echpă de cercetători a confirmat existenţa  unui tunel sub Piramida Lunii din oraşul străvechi Teotihuacá, ce ar fi putut fi construit ca un pasaj către lumea de apoi.

 


Scanările cu laser au dus la descoperirea unor structuri mayaşe, vechi de 60.000 de ani

Cu ajutorul tehnologiei LIDAR, cercetătorii au scanat peste 1.287 de kilometri din Rezervaţia Biosferei Maya din Peten, Guatemala,  şi au descoperit zeci de mii de ferme, case şi structuri defensive de-a lungul unei reţele de drumuri şi canale.

Arheologii au descoperit un cal şi un altar în cenuşa din Pompeii

La aproximativ 2.000 de ani de la erupţia vulcanului Vezuviu, ce a distrus străvechiul oraş roman Pompeii, arheologii au descoperit corpul intact al unui cal şi un altar perfect conservat.

Cea mai veche epavă intactă a fost descoperită pe fundul Mării Negre

O echipă de cercetători a descoperit epava unei nave comerciale greceşti în apropierea ţărmului din Bulgaria. Lipsa oxigenului din zonă a ajutat la menţinerea într-o stare aproape intactă a navei, timp de aproximativ 2.400 de ani. Aceasta este una dintre cele 60 de epave pe care cercetătorii le-au descoperit în cadrul misiunilor desfăşurate pe trei ani în adâncurile Mării Negre.

 

Un sistem de rampe, descoperit recent, ar putea explica modul în care au fost construite piramidele

 

O echipă de arheologi din Egipt au anunţat descoperirea rămăşiţelor unui sistem unic de rampe ce datează din perioada faraonului Khufu. Acestea ar fi fost utilizate pentru transportarea pietrelor din cariera de alabastru Hatnub, aflată în zona estică a deşertului din Egipt. Deşi piramidele sunt construite în mare parte din granit, descoperirea susţine teoriile conform cărora constructorii au utilizat rampe şi frânghii pentru a căra pietrele pe distanţe lungi.

O imagine extrem de rară cu chipul lui Iisus

Descoperită pe peretele unui zid al unor ruine din sudul Israelului, pictura veche de 1.500 de ani reprezintă un exemplu rar al artei creştine timpurii. Imaginea realizată pe peretele unei biserici bizantine se pare că l-ar înfăţişa pe Iisus în momentul botezului. Spre deosebire de imaginea tipică, occidentală, în care Iisus are părul lung, el  este pictat cu părul scurt, creţ şi fără barbă.

 

Oraşul pierdut, construit de de prizonierii Războiului Troian

În noiembrie 2018, cercetătorii din Grecia au anunţat descoperirea primelor dovezi arheologice ale străvechiului oraş Tenea. Conform textelor istorice greceşti şi a miturilor, ar fi fost construit de un grup de prizonieri troieni. De asemenea, acesta ar fi fost oraşul în care s-a născut Oedip.

Noi informaţii privind mumiile din străvechiul Egipt şi Americi

 

Oficialităţile egiptene au deschis un sarcofag ce conţinea mumia, veche de 3.000 de ani, a unei femei, pentru prima dată în faţa presei internaţionale. Totodată, în august, analizele chimice asupra unui corp mumificat în mod natural ce datează din anii 3700-3500 î.Hr. prezintă urme ale unui fluid de îmbălsămare similar cu cel utilizat de egipteni în cazul faraonului Tutankhamon, cu 1.500 de ani mai târziu. De asemenea, în noiembrie, au apărut informaţii privind secvenţierea ADN-ului unei mumii dintr-o peşteră din Nevada. Analizele au fost începute în 1940 şi definitivate anul acesta. Se pare că mumia are o vechime de 10.600 de ani.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 ianuarie 2019

Actualitate

» Dăncilă va trimite la Cotroceni, aceleași propuneri de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi
» Judecătorii CCR se vor pronunța abia pe 6 martie asupra legii care interzice organizarea referendumului în aceeași zi cu euroalegerile
» Papa Francisc va vizita pe 31 mai Catedrala Mântuirii Neamului
» Corina Creţu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România
» Estonia și România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, în decembrie
» P.E. condiționează accesul la fondurile europene de independența justiției
» Klaus Iohannis a trimis o scrisoare premierului Dăncilă cu motivul de refuz a propunerilor de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici
» Cele mai importante descoperiri istorice din 2018
» De ce ni se cariază dinţii?
» Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, în grăsime. Procesul opreşte apariţia metastazelor
» Provocările periculoase şi farsele care pot duce la tragedii, interzise pe YouTube
» Culoarea anului 2019 pentru păr
» Paşi către o mai bună cunoaştere de sine
» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Ţările membre care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni

Publireportaj

» Top 5 sfaturi pentru a deveni un jucător de succes

Local

» Furt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului
» O femeie acuză medicii că și-a pierdut mâna dreaptă

Dolj

» Doi candidați pentru șefia Spitalului Județean Craiova
» Zece milioane de euro pentru modernizarea „drumului lubeniţelor“
» Câţi copii din Dolj şi-au găsit o familie în 2018
» Cum va arăta Spitalul Regional Craiova
» (VIDEO) Elevă apostrofată într-o şcoală din Craiova: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“
» (VIDEO) Accident violent pe DN 6, la ieşire din Filiaşi
» Craiovean reţinut pentru atacul armat din Rovine
» Întreruperi energie electrică de luni
» Acesta este SUV-ul pe care-l va produce Ford la Craiova?
» Dolj: Prinsă cu ţigări fără marcaj fiscal
» Craiova: Scriitorul Mihai Firică, distins cu Premiul pentru poezie al Festivalului Internațional de Literatură “Mihai Eminescu”

Gorj

» Lucrările la noul padoc vor începe în primăvară
» Bonusuri duble şi proteste încheiate pentru minerii din CEO
» Premierul Viorica Dăncilă, atac la Ministrul Energiei
» Gorj: Minerii au renunțat la proteste

Olt

» Olt: Numărul pacienților diagnosticați cu gripă a ajuns la 31

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: A fost recepţionată lucrarea de refacere a rigolelor de la Depozitul de deşeuri Feţeni
» Un vâlcean agresiv a primit interdecţie de a se apropia de soţie

Sport

» (VIDEO) Alb-albaştrii au avut mult noroc la tragerea la sorţi
» Adrian Cârstea, la CSO Filiaşi
» (VIDEO) Academia „GP“ propune noi nume fotbalului românesc
» (VIDEO) Fetele lui Zlotea pregătesc prima victorie din 2019
» Reveniţi-vă odată!
» Baschetbaliştii Craiovei n-au teamă de campioni

Sanatate

» Cum prevenim cancerul de colon
» Preparate din plante care combat febra

Educatie

» ISJ Dolj nu mai reduce centrele de examen pentru elevi

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Clătite cu ciuperci
» Bancul zilei
» Cele mai intimidante 4 zodii
» Eveniment în premieră națională: Teatrul EXCELSIOR în Cartea Recordurilor

Top