23.8 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Actualitate Fenomenul "fake news", studiat la școală

Fenomenul „fake news”, studiat la școală

-

Elevii de gimnaziu și de liceu ar putea avea, de anul viitor, o nouă disciplină obligatorie: Educație și cultură media. Astfel, tinerii vor ști să se descurce mai bine prin hățișul știrilor false din mediul online. În timp ce părinții cred că noua materie le-ar putea ușura munca, experții în educație spun că soluția este doar una de cosmetizare a unui sistem cu multe lipsuri.

Confuzi, prea puțin informați și captivi în avalanșa de știri care se rostogolește în mediul online, mulți tineri nu știu cum să discearnă corect.

Unii își dau seama de pericol,  alții sunt convinși că nu pot fi manipulați.

Studii recente arată că 9 din 10 liceeni cred că știrile false sunt o problemă pentru România, dar aproape tot atâția consideră că nu sunt o problemă și pentru ei, deoarece au capacitatea să le identifice ușor.

Cu toate astea, aproape jumătate dintre ei admit că au distribuit cel puțin o dată o știre falsă.

Pentru ca fenomenul știrilor false să fie ținut sub control, un parlamentar liberal propune introducerea unei noi discipline pentru elevii de clasa a VI-a și cei de a IX-a: Educație și cultură media.

Experții în educație atrag, însă, atenția că o materie anume nu e suficientă pentru a forma gândirea critică.

Părinții și bunicii spun că o asemenea disciplină e binevenită.

Disciplina ar urma să fie predată de profesorii de Limba română, Istorie, Cultură civică sau Filosofie, prevede propunerea legislativă.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.