11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCozonac fără frământare, cu nucă şi cacao

Cozonac fără frământare, cu nucă şi cacao

Ai manca un cozonac pufos, pregatit in casa, dar ti-e groaza de zecile de minute de framantare? Uite cum faci un cozonac fara framantare cu nuca si cacao din belsug.

Cantitatile din reteta sunt necesare pentru prepararea a doi cozonaci pufosi cu nuca, cacao si stafide!

INGREDIENTE PENTRU ALUATUL DE COZONAC

 1 kg faina, 600 ml lapte cald, 250 g zahar, un pachet unt, 2 pliculete drojdie uscata, 6 galbenusuri, 200 g stafide, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita esenta de rom, coaja unei portocale+coaja unei lamai, 1/2 lingurita sare.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE NUCA

 6 albusuri, 600 g nuca macinata, 4 linguri cacao, 200 g zahar pudra
MOD DE PREPARARE:

Pregateste aluatul de cozonac:

1. Dizolva drojdia in laptele caldut, cu 2 linguri de zahar. Las-o sa se odihneasca pentru 20 de minute. Dupa ce drojdia se activeaza (se umfla la suprafata), adauga restul de zahar, aromele, untul topit si sarea.

2. Incorporeaza apoi treptat faina cernuta, stafidele si framanta doar pana ce obtii un aluat omogen si elastic (cca 5 min). Pune aluatul intr-un recipient cat mai incapator si da-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore.

3.  Scoate aluatul de la frigider cu 30-50 de minute inainte de a lucra cu el.

Pregateste umplutura:

1. Bate albusurile spuma (fara zahar, fara nimic altceva), pana ce devin pufoase. Incorporeaza nuca macinata, cacaua si zaharul pudra.

2. Imparte aluatul in 4 parti egale. Pe blatul bine uns cu ulei, intinde 2 dintre bucati in dreptunghiuri si unge-le 1/2 din compozitie. Ruleaza fiecare bucata de aluat, apoi impleteste-le intre ele.

3. Uneste capetele cozonacului si muta-l intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Procedeaza exact la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat ramas si cu cealalta jumatate de umplutura. Unge cozonacii cu un galbenus combinat cu 2 linguri de lapte.

4. Lasa cei doi cozonaci la crescut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.  Odata ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de galbenus, presara-i cu zahar si da-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau pana cand cozonacul fara framantare trece testul scobitorii.

Sursa: retetepractice.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS