24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJim Mattis a semnat ordinul de retragere a trupelor americane din Siria

Jim Mattis a semnat ordinul de retragere a trupelor americane din Siria

Ministrul în exerciţiu al apărării din SUA, Jim Mattis, a semnat ordinul pentru retragerea trupelor americane din Siria, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, în urma deciziei preşedintelui Donald Trump care a condus la anunţul demisiei lui Mattis săptămâna trecută, relatează Reuters.

Semnarea ordinului, care era aşteptată, a avut loc după ce Donald Trump a anunţat duminică preluarea provizorie de la 1 ianuarie a postului de ministru al apărării, eliberat după demisia lui Mattis, de către actualul ministru adjunct al acestei instituţii, Patrick Shanahan. Jim Mattis şi-a dat joi demisia de la conducerea Pentagonului, anunţându-se atunci că el va rămâne interimar în acest post până la finele lunii februarie, dar între timp preşedintele Trump a decis să grăbească înlocuirea lui, scrie Agerpres.

Mattis şi-a dat demisia la o zi după ce Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, proclamând totodată înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară.

„Ordinul de retragere (a trupelor) din Siria a fost semnat”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Oficiali au avertizat în legătură cu un calendar, însă retragerea trupelor ar putea începe în câteva săptămâni. Un important oficial a afirmat că se lucrează la un plan în acest sens, relatează Reuters.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis a apreciat că ”forţa” Statelor Unite este ”indisolubil legată” de forţa unui sistem ”complet şi unic” realizat împreună cu aliaţii Washingtonului, declaraţii ce par să contrasteze cu gândirea lui Trump, care crede că alte state profită de pe urma leadership-ului american, scrie Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS