14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGenele care influenţează forma corpului ar putea contribui la creşterea riscului de diabet şi infarct

Genele care influenţează forma corpului ar putea contribui la creşterea riscului de diabet şi infarct

Variaţiile genetice care scad capacitatea corpului de a depozita grăsime în zona şoldurilor sunt asociate cu un risc mai mare de diabet şi infarct, conform Agerpres, care citează  Press Association.

Persoanele care au o predispoziţie genetică redusă de a depozita grăsimea în exces în zona şoldurilor au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tipul 2 şi de a suferi un infarct, potrivit concluziilor cercetării realizată la Universitatea Cambridge.

Deşi s-a confirmat anterior că forma „de măr” a corpului este asociată cu o creştere a riscului de a dezvolta diabet şi boli de inimă, echipa de cercetători britanici a anunţat că noul studiu prezintă noi informaţii referitoare la genele specifice acestei legături.

Oamenii de ştiinţă de la Unitatea de epidemiologie din cadrul Consiliului pentru cercetare medicală (MRC) a universităţii britanice sugerează că aceste concluzii ar putea contribui la o mai bună identificare a indivizilor cu risc ridicat de a dezvolta aceste afecţiuni, dar şi la recomandarea unor tratamente mai eficiente.

Specialiştii au studiat profilele genetice a peste 600.000 de participanţi la mai multe studii de amploare realizate în Marea Britanie şi alte ţări. Ei au descoperit peste două sute de variaţii genetice care predispun la un raport talie-şold mai mare, un indicator al corpului „în formă de măr”.

Pe baza acestor date, au fost identificate două grupuri specifice de mutaţii genetice care măresc raportul talie-şold – unul se manifestă exclusiv printr-un strat redus de grăsime la nivelul şoldurilor, iar al doilea conduce la dezvoltarea unui strat mai generos de grăsime în zona taliei (abdominală).

„Am descoperit că ambele variaţii genetice identificate sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tipul 2 şi infarct”, a declarat autoarea principală a studiului, dr. Claudia Langenberg, directoare de program la Unitatea de epidemiologie de la MRC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS