10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Justiţiei propune revizuirea planului de actiune pentru Strategia 2015-2020

Ministerul Justiţiei propune revizuirea planului de actiune pentru Strategia 2015-2020

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, vineri, un proiect de hotărâre de Guvern privind revizuirea planului de acţiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, informeaza Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare postate pe site-ul Ministerului Justiţiei, Consiliul de management strategic (COMS), care este responsabil de stabilirea strategiei şi a viziunii de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi a priorităţilor generale a ale sistemului judiciar, a adoptat pe 6 martie 2018 un raport de monitorizare a planului de acţiune, din care rezultă o serie de întârzieri în îndeplinirea unora dintre obiectivele stabilite.

„Din analiza prezentată în Raportul de monitorizare a reieşit că, până la data de 31 ianuarie 2018, aproximativ 26% dintre indicatori prevăzuţi in Planul de acţiune fuseseră realizaţi, aproximativ 60% dintre indicatori erau în curs de realizare (43,42% în termen, iar 17,05% cu termen depăşit), iar restul de 14% dintre indicatori erau nerealizaţi”, se arată în nota de fundamentare.

Conform aceleiaşi surse, a fost analizat şi stadiul îndeplinirii indicatorilor care au avut ca termen de realizare 31 decembrie 2017 sau o data anterioară, constatându-se că 37,62% au fost realizaţi, 41,28% sunt în curs de realizare având termenul depăşit, iar 21,10% sunt nerealizaţi.

COMS a stabilit că Grupul tehnic de lucru care îi sprijină activitatea va demara acţiunile necesare pentru remedierea deficienţelor constatate, printre care şi formularea unor propuneri de revizuire a planului de acţiune. În procesul de revizuire s-a avut în vedere şi faptul că, faţă de momentul elaborării şi adoptării planului de acţiune, au intervenit o serie de modificări ale condiţiilor luate în considerare iniţial, inclusiv aplicarea unui nou program de guvernare.

Printre măsurile nou-propuse se numără construirea penitenciarelor Berceni şi Unguriu printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile (prevăzută într-un memorandum adoptat în şedinţa de guvern din 7 martie 2018), Construirea/modernizarea de noi locuri de deţinere şi spaţii multifuncţionale (în cadrul proiectelor Correctional, 4 Normallity şi Child finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-202) şi Operaţionalizarea Institutului Naţional de Criminologie.

Măsuri propuse spre eliminare sunt reabilitare termică a imobilelor din sistemul penitenciar, reconfigurarea aplicaţiei PMSweb şi extinderea cu noi module în concordanţă cu noua legislaţie execuţional-penală şi evaluarea impactului buletinelor periodice de jurisprudenţă ale curţilor de apel şi ÎCCJ în activitatea de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS