MAI: Măsuri dispuse în contextul minivacanței de CrăciunLa nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-au luat măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol pentru cetățeni.

Principalele priorități ale structurilor MAI sunt:

– Asigurarea unui răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență,

– Implementarea din timp a măsurilor necesare pentru evitarea unor blocaje pe rutele despre care se cunoaște că se aglomerează în această perioadă a anului,

– Asigurarea unei prezențe active a dispozitivelor de ordine publică pentru prevenirea faptelor antisociale și a infracțiunilor grave.

Începând de astăzi și până în a doua zi de Crăciun, vor fi mobilizați aproximativ 25.000 de angajați ai MAI, în majoritate polițiști, pompieri, salvatori SMURD, jandarmi și polițiști de frontieră.

În cazul producerii unor fenomene meteo severe pe perioada minivacanței, prefecții și structurile MAI din București și din teritoriu vor fi pregătite să ofere sprijin comunităților.

În funcție de efectele fenomenelor meteo, structurile MAI pot trimite forțe și mijloace suplimentare în zonele cu probleme, precum și în stațiunile și locurile unde se înregistrează o mare afluență de persoane.

Permiteți-mi să reiau recomandările pentru cetățeni pe care le facem de obicei în astfel de situații:

Având în vedere temperaturile scăzute, îmbrăcați-vă corespunzător și evitați expunerea îndelungată la frig. Manifestați atenție sporită în special față de copii, persoanele bolnave cronic și față de cele în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade.

Turiștii care merg la munte în aceste zile trebuie să folosească echipament adecvat și să evite traseele periculoase. În sprijinul turiștilor care s-ar putea afla în dificultate sunt pregătiți să intervină peste 370 de jandarmi montani.

Înainte de a pleca la drum, informați-vă cu privire la condițiile de trafic și la starea vremii.

Pentru a evita situațiile de pericol, recomandăm șoferilor să renunțe la deplasări pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă, totuși circulă pe rute cu probleme, să respecte indicațiile agenților de circulație.

Autoritățile, cu sprijinul Poliției Rutiere, pot închide anumite sectoare de drum în scop preventiv, atunci când permiterea accesului autovehiculelor ar pune în pericol participanții la trafic sau ar îngreuna acțiunile de deszăpezire.

Centrul Infotrafic al Poliției Române va transmite permanent informații cu privire la situația drumurilor și va indica rute ocolitoare în cazul restricționării sau blocării circulației pe anumite sectoare de drum din cauza fenomenelor meteo severe.

Aproximativ 1.400 de polițiști rutieri vor fi în stradă zilnic pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, precum și pentru fluidizarea circulației, evitarea blocajelor și prevenirea accidentelor grave.

Având în vedere că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță, rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și mai ales răbdare față de ceilalți participanți la trafic.


Pentru descurajarea șoferilor care, în ciuda pericolului, vor apăsa prea mult pedala de accelerație, echipajele de poliție rutieră vor acționa zilnic cu 270 de aparate radar.

Din aer, vor beneficia de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație care vor survola cele mai aglomerate trasee.

Pe perioada minivacanței, aproape 16.000 de polițiști și jandarmi vor acționa în fiecare zi pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor.

Pentru a descuraja comportamentele antisociale, patrulele de ordine publică vor fi prezente mai ales în locurile aglomerate, precum și în stațiunile turistice și în localitățile unde se vor organiza evenimente cu public numeros.

O atenție deosebită va fi acordată celor 15.720 de lăcașuri de cult unde se vor organiza slujbe religioase cu prilejul Crăciunului, la 160 dintre acestea participând un public foarte numeros.

În apropierea bisericilor și a mănăstirilor se vor afla echipaje SMURD și de pompieri pentru a putea interveni în caz de nevoie pentru acordarea primului ajutor medical sau limitarea efectelor unor situații de urgență.

Ținând cont de riscul crescut de incendii, personalul ISU a efectuat 1.564 de controale în ultimele două săptămâni pentru a verifica respectarea regulilor de prevenire a incendiilor. Astfel de controale au avut loc și în spații de cazare și de organizare a unor evenimente publice, fiind descoperite peste 4.300 de nereguli pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 1.776.000 lei.

De asemenea, au fost identificate 187 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Tot pe linia controalelor cu scop preventiv, polițiștii au desfășurat acțiuni în piețe, târguri și centre comerciale pentru identificarea agenților economici care încalcă legislația din domeniu și scot la vânzare produse neconforme cu normele legale, contrafăcute sau care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma controalelor au fost aplicate în jur de 120.000 de amenzi în valoare de aproape 42 de milioane de lei și au fost confiscate bunuri a căror valoare depășește două milioane de lei, printre care brazi în valoare de 200.000 de lei și produse alimentare în valoare de aproape 300.000 de lei.

În cadrul acțiunii ”Foc de artificii” prin care se verifică legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, au fost efectuate peste 900 de controale, fiind confiscate 5.000 de kg de articole pirotehnice în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

Astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare pentru a preveni situațiile de risc pentru populație.

Pentru că de Crăciun mulți români se întorc în țară, iar alții aleg să petreacă Sărbătorile peste hotare, conducerea MAI a cerut să fie luate măsuri pentru asigurarea unui trafic fluent la granițe, inclusiv prin suplimentarea personalului.

Recomandăm cetățenilor să consulte aplicația online de pe site-ul Poliției de Frontieră pentru a afla timpul mediu de așteptare din punctele rutiere de trecere a graniței. Astfel își pot configura traseul în funcție de momentul cel mai potrivit și punctul mai puțin aglomerat.

Pe întreaga perioadă a sărbătorilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor transmite informări cu privire la misiunile desfășurate, dar și recomandări utile pentru cetățeni pentru prevenirea unor evenimente neplăcute sau pentru reducerea efectelor unor situații de urgență.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 21 decembrie 2018

Actualitate

» Mii de poliţişti la datorie, în minivacanţa de Crăciun
» Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pe 28 decembrie
» Iohannis, în conflict deschis cu Guvernul Dăncilă şi Liviu Dragnea: Nu va fi niciun fel de pace. Relaţia cu PSD este la un minim istoric
» Vlăduţ, băieţelul de doar şase ani, diagnosticat cu neuroblastom şi alte două tumori, are nevoie de fiecare dintre noi! A început investigaţiile medicale în Israel
» Alertă de securitate la Viena. Un individ a deschis focul într-un restaurant din capitala Austriei. O persoană a murit
» Recomandările poliţiei pentru sărbători în siguranţă!
» Adaptarea circulației trenurilor și programul agențiilor de voiaj CFR cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă
» Atenţionare de călătorie: Spania – greve şi manifestaţii
» Programul Start-Up Nation 2018, în linie dreaptă: Procedura de implementare a fost publicată în Monitorul Oficial
» Ion Iliescu devine inculpat în Dosarul Revoluţiei
» 1763 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
» Cinci mineri au murit în urma unei explozii într-o mină din Cehia
» Vine vacanţa! Este cea mai lungă vacanţă din ultimii 18 ani
» România preia astăzi, simbolic, președinția Consiliului UE
» O nouă şedinţă de Guvern
» MAI: Măsuri dispuse în contextul minivacanței de Crăciun
» Trecere gratuită cu ocazia zilei podului peste Dunăre între Giurgeni si Vadu Oii
» SUA: Jim Mattis demisionează de la şefia Pentagonului după anunţul retragerii militare din Siria
» Restricţii de circulaţie pe câteva drumuri din ţară

Publireportaj

» Comunicat de presă: Achiziție echipamente tehnologice pentru dezvoltarea firmei SC Next Maintenance SRL

Dolj

» Taximetriştii de la Aeroportul Craiova şi din alte şase aeroporturi, amendaţi cu 15.000 de lei
» Angajaţii Pirelli Craiova şi-au donat cadourile de Crăciun
» Organizația Studenților Farmaciști din Craiova a oferit daruri copiilor internaţi în spital
» Craiova: Astăzi este ultima zi de lucru din acest an la Direcţia Impozite şi Taxe
» Dolj: Activităţi preventive desfăşurate pentru diminuarea ilegalităţilor produse în fondul forestier
» Craiova: Portofel găsit, predat poliţiei
» Doljeni după gratii după ce au săvârşit infracţiuni la regimul circulaţiei
» Dolj: Persoană bănuită de furt, identificată de poliţişti
» Urmăriţi internaţional în Germania pentru exploatare sexuală a minorilor, depistaţi în Dolj

Gorj

» Gorj: Construcţii ilegale în zona unor monumente istorice, depistate de poliţia locală, la Târgu Jiu
» Poliţiştii din Turceni au oferit daduri pentru trei copii crescuţi de un bunic
» Gorj: Bărbat reţinut pentru agresarea a doi tineri

Olt

» Un timișorean își plânge soția, moartă la Revoluție, la Slatina, unde crede că i-ar fi fost ars cadavrul
» Olt: Măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii publice de Crăciun

Mehedinţi

» Mehedinţi: 45 kg de articole pirotehnice descoperite de polițiști în urma unei percheziții domiciliare
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Două tone de articole pirotehnice, confiscate în urma a două percheziţii
» Vâlcea: A ajuns la închisoare pentru evaziuni fiscală
» Vâlcea: Poliţiştii au făcut donaţii oamenilor nevoiaşi
» Vâlcea: Accident rutier cu două victime. Una dintre ele, o fetiţă de puţin peste un an
» Restricții de circulație pe DN 7 (Pitești – Veștem) de sărbători

Sport

» Fotbal / Liga I, etapa a 21-a (ultima din 2018)
» Elevii şi profesorii cu merite sportive deosebite, premiaţi în cadrul Galei Sportului Şcolar 2018 (foto, video)
» Fotbal / Adrian Popa, împrumutat de Ludogorets de la Reading

Educatie

» Vacanţa de iarnă 2018 – 2019 pentru elevi şi preşcolari. Când se întorc la cursuri

Magazin

» Cozonac „Steaua Crăciunului“, ideal pentru masa de Crăciun
» Tragerile Loto Speciale ale Crăciunului au loc duminică
» (REŢETA ZILEI) Desert cu coji de portocală confiate
» Solstiţiu de iarnă, ziua cea mai mică din an
» Idei pentru decorul mesei de Crăciun

Top