10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvertizare de călătorie: Niveluri ridicate de poluare atmosferică în Bosnia şi Herţegovina

Avertizare de călătorie: Niveluri ridicate de poluare atmosferică în Bosnia şi Herţegovina

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia şi Herţegovina că autorităţile bosniace au anunţat niveluri ridicate de poluare atmosferică în mai multe localităţi din zonă.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, au fost emise alerte privind niveluri ridicate de poluare atmosferică cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5 pentru localităţile Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Ilijas, Banovici şi Zenica, unde indicele de calitate a aerului (AQI) se situează între 135 şi 173 şi este nesănătos.

„Persoanelor cu afecţiuni respiratorii li se recomandă să evite, pe cât posibil, călătoriile în Sarajevo, pe perioada iernii. Din cauza configuraţiei reliefului şi a condiţiilor climatice specifice zonelor depresionare, oraşul Sarajevo este afectat de valori ridicate ale poluării atmosferice, cu constante depăşiri periculoase ale nivelului de pulberi în suspensie, pe întreaga durată a iernii”, se arată în comunicat.

MAE recomandă celor interesaţi să obţină date actualizate din oră în oră referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte, totodată, faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS