19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Klaus Iohannis participă la parada militară de la Alba Iulia

Preşedintele Klaus Iohannis participă la parada militară de la Alba Iulia

Peste 100.000 de români, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis şi Familia Regală,vor participa la parada militară de Ziua Naţională care urmează să se desfăşoare pe străzile oraşului Marii Uniri, Alba Iulia.
Pentru început, Klaus Iohanis a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand, după care s-a adresat mulţimii. Acesta a fost primit cu urale şi aplauze. La orele 15.30 este programată ceremonia militară, defilarea trupelor şi tehnicii militare.
Totodată, preşedintele a inaugurat Monumentul Unirii împreună cu primarul din Alba iulia.
Monumentul este construit din blocuri masive de piatră, are aproximativ 22 de metri înălțime și cântărește 1450 de tone. A costat peste 10 milioane de lei, din care o jumătate îi revin sculptorului Mihai Buculei, ca drepturi de autor.

Încă de dinainte de a fi finalizată, în jurul construcției au început controversele. În spațiul public au apărut opinii critice cu privire la însemnătatea lui, la locul în care este amplasat, la valoarea artistică și la asemănarea izbitoare cu logoul facebook.

Monumentul a fost conceput în 1993, când a câștigat un concurs organizat de Ministerul Culturii. De atunci au trecut 25 de ani și a fost realizat abia anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS