Persoanele care surprind pe video cu telefonul mobil sau cu ajutorul camerelor instalate pe bordul mașinii alți șoferi care încalcă legea pe șosele ar putea sesiza cu filmarea realizată direct poliția, iar aceasta să se folosească de imagini pentru a sancționa șoferii vinovați, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de un deputat USR și obținut de HotNews.ro. Poliția ar putea sancționa șoferii vinovați în lipsa acestora, însă condiția este ca filmările realizate de utilizator să conțină elemente de identificare a mașinii, a datei, orei și locului, precum și o sesizare din partea persoanei care a realizat filmarea.
„În primul rând, proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate“, a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul proiectului.
Momentan, proiectul va intra în dezbatere publică, iar autorul va căuta sprijin în rândul colegilor săi din parlament.
„Va fi în dezbatere publică două săptămâni, iar în timpul ăsta vom asculta toate criticile sau sugestiile primite de la reprezentanți ai poliției, de la cetățeni sau de la societatea civilă“, a mai spus Botez.
Potrivit acestuia, proiectul vine să creeze un cadru unitar, reglementat, în care înregistrările video realizate de oamenii obișnuiți pe telefonul mobil sau pe camerele montate pe bordul mașinilor să poată fi folosite de polițiști pentru sancționarea vinovaților.
Proiectul de lege, așa cum e acum formulat, permite ca probă filmările de pe dispozitive neomologate atâta timp cât există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenției, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției“.

România, statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele

În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez arată că „în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016. De asemenea, în anul 2016, pe drumurile publice din România s-au produs 8.696 de accidente rutiere grave. În aceste accidente, 8.285 de persoane au fost grav rănite, iar 1.913 persoane şi-au pierdut viaţa“.
Potrivit acestuia, „starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic, cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificilă, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului“.
Astfel, deputatul susține că se impune actualizarea şi modificarea Codului Rutier, „în sensul în care constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor de pe mijloacele tehnice video aparţinând participanţilor la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video să fie însoţită de declaraţia participantului la trafic care o furnizează, că înregistrarea video este reală şi autentică“.
Mihai Botez susține că astfel de soluții există şi a fost deja implementată în unele state membre ale Uniunii Europene, și dă exemplu cazul Marii Britanii, „unde cetăţenii care iau act de săvârşirea unei contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe un portal on-line; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliţie din zona unde a fost semnalată săvârşirea contravenției, care analizează imaginile şi ia măsurile ce se impun“.