15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO femeie s-a trezit că nu mai știe să vorbească după un accident cu bicicleta

O femeie s-a trezit că nu mai știe să vorbească după un accident cu bicicleta

Hannah Jenkins vorbește engleza în cursul dimineții și germana după-amiaza. Nu este o rutină pe care a ales-o, însă ceva din creierul ei o obligă să apeleze la această practică. Totul a început cu un accident de ciclism, scrie BBC, potrivit Hotnews.

Prietenul ei Andrew Wilde se afla pe munte în Montana, SUA, când a primit un mesaj ciudat de la ea. Înțelegea doar două cuvinte- câine și spital și a intuit că ceva nu este în regulă.

Mesajul era scris în germană, limba copilăriei lui Hannah, însă cu prietenul ei comunica numai în engleză. În timp ce el plecase în SUA, Hannah a rămas acasă în Berkshire (Marea Briatnie) unde avea grijă de firma sa care se ocupă cu antrenarea câinilor. A sunat-o dar fără niciun răspuns, așa că a început să sune la spitalele din Berkshire, fără să obțină prea multe informații. Știa că trebuie să se întoarcă acasă.

Ce se întâmplase? Hannah se plimba cu bicicleta în parc cu o zi înainte să îi trimită lui Andrew mesajul respectiv. A fost implicată într-un accident după ce s-a ciocnit de un alt biciclist. În urma impactului a rămas nemișcată, sângerând pe asfalt. În cele din urmă a fost dusă la spital. ”Nu înțelegeam nimic. Parcă mă trezisem brusc într-o țară străină și nu pricepeam de ce oamenii îmi vorbesc într-o limbă pe care nu o cunosc”, povestește ea. La rândul lor, medicii nu înțelegeau de ce nu pricepe limba engleză în condițiile în care actele pe care le avea asupra ei arătau că trăia și muncea în Marea Britanie.

Se pare că accidentul a șters din creierul ei limba engleză, în schimb a lăsat-o cu cunoștințele de limba germană din copilărie. Și-a dat seama în momentul în care a început să comunice cu sora ei, venită la spital.

Potrivit neurologilor, Hannah a suferit pierderea celei de-a doua limbi. ”Creierele noastre sunt extrem de sensibile și orice perturbă computerul poate avea impact asupra cuvintelor. Nu există niciun algoritm care să indice că o anumită leziune duce la uitarea substantivelor germane sau a gramaticii engleze, dar se întâmplă”.

Recuperarea avea să dureze. La trei ani de la accident, Hannah nu și-a recuperat complet cunoștințele de limba engleză, perioadă în care comunicarea cu prietenul ei a fost foarte dificilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS