17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul Cod Penal îşi primeşte verdictul de la CCR

Noul Cod Penal îşi primeşte verdictul de la CCR

După ce a desființat codul de procedura penală, Curtea Constituțională este așteptată, astăzi, să se pronunțe și asupra codului penal. Un cod al protejării infractorilor, a reclamat Opoziția. Nu doar Opoziţia şi preşedintele Iohannis au contestat proiectul de lege la CCR, ci însăşi Curtea Supremă.
Curtea Constituțională va judeca, astăzi, sesizările făcute la Codul Penal. Printre modificările asupra cărora trebuie să se aplece Curtea sunt dezincriminarea infracțiunii de neglijență în serviciu și redefinirea abuzului în serviciu.
Modificările la Codul Penal au fost contestate la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR.
În opinia şefului statului, această lege a fost adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor neconstituţional întrunită. Actul normativ nu a fost expres înscris pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, existenţa acestuia pe ordinea de zi a acestei Camere neputând fi prezumată ca fiind implicită, întrucât la momentul convocării forului în sesiune extraordinară nu fusese adoptat de Senat şi nici nu fusese înregistrat la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, completează şeful statului.
El arată că unele prevederi ale legii încalcă decizii ale CCR, indicând modificările la „aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS