Reprezentanții sindicatelor atrag atenția asupra unor probleme grave „Salariații au dreptul la un trai decent din muncă”Deficitul de personal. Lipsa echipamentelor. Prea multe ore de muncă. Sunt doar câteva dintre problemele asupra cărora au atas atenția repezentanții doljeni ai sindicatelor din sănătate, poliție, penitenciare, astăzi, la Craiova. Confederaţia Sindicală Cartel ALFA Dolj a lansat campania pentru modificarea legii dialogului social, denumită „Schimbăm regulile”, cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii.

„Campania „Schimbăm regulile” își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă.

Reprezentannții sindicatelor au atras astăzi atenția asupra unor probleme cu care se confruntă angajații români atât în sectoruli public, cât și în cel privat. „Salariații au dreptul la un trai decent din muncă” este mesajul pe care aceștia vor să transmită guvernanților.

„Campania „Schimbăm regulile” își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă din România și susținerea inițiativei de schimbare a dialogului social. Mimarea dialogului social în ultima perioadă de către guvernanți și inexistența contractelor colective de muncă nu fac altceva decât să favorizeze munca precară, discriminarea și un nivel de trai scăzut al salariaților. Astfel, încercăm să tragem un semnal de alarmă guvernanților cu privire la importanța muncii, protecției sociale, a salariaților. Astăzi purtăm o banderoală albă pe întreaga perioada a zile de lucru”, a declarat Adi Banici, președintele

CNS “Cartel ALFA” – filiala Dolj.

„Condițiile de la locul de muncă în sistemul public de sănătate sunt împietate de normativul de personal”

Vicepreședintele Federației Hipocrat, dr. Eleodor Cârstoiu, a atras atenția asupra unor probleme cu care se confruntă angajații din sistemul medical și care au consecințe grave și asupra pacienților. Medicii cer regândirea normativului de personal. Acum se lucrează după un normativ vechi de 50 de ani.

„În 2012 cele două mari partide din România care acum se află în opoziție erau împreună, PNL și PSD au semnat un acord cu cele cinci mari centrale de sindicat din țară prin care s-au angajat că vor modifica Codul Muncii și Legea Dialogului Social. Condițiile de la locul de muncă în sistemul public de sănătate sunt împietate de normativul de personal care se aplică la ora actuală. Este un normativ care are peste 50 de ani vechime și care ține cont de numărul de paturi, nu de activitatea pe care o desfășurăm pe pentru fiecare pacient pe care îl avem la acel pat. Medicina a evoluat, volumul de muncă a crescut, dar ca volum de personal noi am rămas la fel”, atrage atenția dr. Eleodor Cârstoiu.


„Sunt secții în care nopatea la 25 de paturi este o singură asistentă”

Mai mult, medicii susțin că în spitale există un mare deficit de personal medical și că birocrația mănâncă din timpul ce ar trebui să fie dedicat pacienților. Probleme sunt și când vine vorba de asigurarea echipamentului medical acre să respecte toate regulile de igienă.

„Avem deficit de medici, asistente, infirmiere, brancardieri. Avem un mare deficit de registratori medicali, un om care este extrem de eficient în condițiile în care suntem acaparați de birocrație. Acum medicii și asistentele acordă din timpul pacienților hârtiilor. În lumea civilizată pentru partea de birocrație există registratorul medical. Sunt săli de operație la Spitalul Județean Craiova care nu au brancardier. Sunt secții în care nopatea la 25 de paturi este o singură asistentă. Normal că apar incidente. Toate acestea trebuie corectate. An de an avem discuție la minister legată de echipamentul personalului medical. Halatele în care suntem îmbrăcați în spitale sunt procurate de noi, iar condițiile în care le igienizăm de multe ori nu sunt cele legale. Există personal medical care ia acest echipament să îl spele acasă, ceea ce nu este normal. Echipamentul ar trebuie să fie al spitalului, spitalul să se ocupe de igienizarea lui. Noi nu avem voie legal să aducem obiecte de acasă cu care ne echipăm la spital. În plus, Sse lucrează peste norma legală de lucru din cauza lipsei de personal”, a mai spus vicepreședintele Federației Hipocrat.

„Degeaba negociem condiții de lucru mai bune dacă acestea nu sunt puse în aplicare”

Probleme sunt și în ceea ce privește condițiile de muncă ale salaraților din penitenciare. Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sidicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spune că lipsesc facilități pentru refacerea capacității de muncă atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.

„Susținem inițiativa Cartel Alfa. De trei luni noi preotestăm în fața penitenciarelor. Principala revendicare pe care o avem este legată de condiții mai bune de lucru. Avem probleme legate de condițiile de lucru. Sistemul negocierilor colective a fost slăbit foarte tare. Degeaba negociem condiții de lucru mai bune dacă acestea nu sunt puse în aplicare. Angajatorul fie că este public sau private nu are obligație fermă de a respecta acesta acorduri colective pentru că lipsește sancțiunea. Așa se face că pierdem zile în săli de ședințe, dar nu se întâmplă nimic. Lipsesc mijloace de protecție sau sunt formale pentru că cineva s-ar putea să controleze, lipsesc facilități pentru refacerea capacității de muncă și în sectorul public și în sectorul privat”, a declarat Sorin Dumitrașcu.

„În general, probabil nu se dorește să facem un pas înainte”

Deficitul de personal și lipsa dotărilor sunt principalele probleme asupra cărei atrage atenția Laurențiu Mihăițoaia, președintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dolj.

„Unde avem multă muncă și oameni puțini productivitatea nu este cea pe care ne-o dorim. Dificitul de personal este o problemă. Acum suntem în preajma referendumului, dacă analizăm vedem că sunt aproape 300 de secții de votare și fiecare are câte un polițist. E vorba de deficit de personal, de management defectuos la nivel național, de interesul de a se face ceva în sistem. În general, probabil nu se dorește să facem un pas înainte. Dotarea este precară, sunt pistoale din 1970-1980. Ceea ce s-a făcut bun este că s-au dat mașini la posturile comunale de poliție. În rest, Dumnezeu cu mila!”, Laurențiu Mihăițoaia, a spus președintele SNPPC Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 5 octombrie 2018

Actualitate

» MAI: Infracţiunile electorale se aplică şi la Referendum. Îndemnăm cetăţenii să sesizeze contravenţiile
» Anchetă în Franţa privind dispariţia preşedintelui Interpol
» Un avion militar MiG-29 s-a prăbuşit în apropierea Moscovei
» Prognoza meteo: În weekend vremea va fi frumoasă, cu temperaturi mai ridicate decât de obicei în această perioadă
» Mihai Şora şi MagiCAMP – Premiul Cetăţeanul European 2018
» CFR pune trenuri la dispoziţia pelerinilor care merg la Sfânta Parascheva
» Un criminal a fost prins datorită unei brăţări de fitness FitBit
» S-a deschis AGRO OLTENIA la Centrul Multifuncțional Craiova. Vizitatorii pot participa la o tombolă cu premii extrem de interesante
» Reprezentanții sindicatelor atrag atenția asupra unor probleme grave „Salariații au dreptul la un trai decent din muncă”
» Dragnea şi Tăriceanu nu s-au înţeles pe Legea offshore. Votul în Camera Deputaţilor, amânat din nou
» 8.700 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate ieri
» Circulația pe A 1, între Șoimuș și Simeria se va închide pe 10 octombrie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti
» Gorj: Bărbat de 69 de ani, reţinut pentru violenţă în familie
» Cel puţin opt răniţi după ce taifunul Kong-rey a lovit sudul Japoniei
» Circulaţie oprită pentru desfăşurarea unei competiţii pe DN7C Transfărăşan

Publireportaj

» Anunt finalizare proiect: Achizitia de echipamente pentru constructii in cadrul Startcon CG SRL

Dolj

» E oficial! Centrul Craiovei devine o imensă parcare cu plată. Vezi străzile unde vor fi taxați șoferii
» Dolj: Un copil de nici 7 ani, din Rast, a dispărut de acasă
» E oficial! Centrul Craiovei devine o imensă parcare cu plată. Vezi străzile unde vor fi taxați șoferii
» Dolj: Amenzi rutiere de pesre 9.500 de lei, în doar câteva ore
» Dolj: 130 de elevi cu rezultate bune la engleză, premiaţi la Şcoala Gimnazială „Traian“
» Craiova: Un tânăr a înapoiat geanta unei femei, găsită pe stradă
» Medalii de aur pentru inventica universitară craioveană
» Noaptea Albă a Galeriilor la Craiova

Gorj

» Gorj: O casă din Bălești, mistuită de flăcări
» Gorj: O femeie a leşinat în timp ce aştepta să îşi ia copilul de la şcoală

Olt

» Olt: Personă rănită într-un accident, în comuna Coteana
» Olt: Pacienţii Spitalului Slatina primesc carne la grătar făcută în curtea unităţii, după ce gazele au fost sistate
» Restricţii de circulaţie Pe DN 65 Piteşti – Slatina, dar şi pe alte drumuri din ţară
» Un tir cu țigări de contrabandă s-a răsturnat în județul Olt

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» A fost inaugurat cel mai nou loc de joacă din Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Un bărbat care se sustrăgea pedepsei cu închisoarea, prins la Horezu
» Vâlcea: 15 octombrie – termenul limită pentru actualizarea dosarelor de locuinţe sociale
» Condiții pentru acordarea primelor de mobilitate și subvenționare a locurilor de muncă
» Vâlcea: Cinci răniţi în urma unui accident rutier

Sport

» Fotbal / Pandurii au capotat în fața Aradului
» Fotbal / CSO Filiași a învins Moreniul și a trecut pe primul loc
» Simona Halep va juca la Turneul Campioanelor de la Singapore

Sanatate

» INSP: 12 cazuri noi de rujeolă, confirmate în această săptămână

Educatie

» Disponibilizări masive printre profesori
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a educaţiei

Magazin

» Palatul Buckingham, în renovare de amploare. Unde va sta regina Elizabeth a II-a
» Stadiile avansate ale cancerului ar putea fi tratate cu ajutorul unei bacterii ce provoacă cangrene
» Reţeta Zilei: Friptură de porc cu sparanghel și ciuperci
» Astăzi va fi decernat Premiului Nobel pentru Pace
» Ziua mondială a zâmbetului
» Omagiu național adus cântăreţului Charles Aznavour

Top