Filosoful Mihai Şora şi Asociaţia MagiCAMP au primit, vineri, Premiul Cetăţeanului European 2018, potrivit Agerpres. Mihai Şora a fost nominalizat pentru a primi acest premiu de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, în timp ce pentru MagicCamp nominalizarea a venit din partea europarlamentarului Siegfried Mureşan, scrie Hotnews.

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv.

„Simt o afinitate cu tânăra generaţie, cu cei proaspeţi, care nu au suferit încă de pe urma implicării lor în treburile lumii”, a spus filosoful Mihai Şora, la evenimentul organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.