11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANPC: Aproape jumătate dintre cei care comercializează ulei de măsline nu respectă legea

ANPC: Aproape jumătate dintre cei care comercializează ulei de măsline nu respectă legea

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat actiuni de control privind calitatea si modul de comercializare a uleiului de masline, controlul desfasurandu-se in reteaua de distribuție, comercializare și importatori.

În urma actiunii tematice au rezultat urmatoarele:
– au fost controlati 459 operatori economici, la un numar de 223 dintre acestia (~48,5%) constatandu-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare;
– a fost verificata o cantitate de circa 49.142 litri ulei de masline, din care 31.486 litri de ulei de masline nu se încadrau în prevederile legale în vigoare;
– s-au prelevat 35 esantioane de ulei masline, dintre care 1 esantion a fost neconform ( 3%) ; esantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX laborator Bucuresti.

Structura esantioanelor este urmatoarea:
– 29 esantioane de ulei de masline extravirgin ( origine- 10 din Italia; 4 din Grecia; 1 din Franta; 8 din Spania; 2 din Maroc; 4 din UE) din care 1 esantion a fost neconform (origine Grecia).
– 2 esantioane de amestec de ulei de masline rafinat si ulei de masline virgin (origine Spania).
– 4 esantioane de ulei din turte de masline ( 2 din Spania ; 2 din Italia)

Urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri:
– oprirea temporara de la comercializare a peste 30.853 litri ulei de masline în valoare de 35.494 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
– oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 51 litri ulei de masline în valoare de 1.701 lei care erau improprii consumului uman;
– aplicarea a 224 sanctiuni contraventionale, din care 110 avertismente si 114 amenzi contraventionale în valoare de 318.200 lei pentru încalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Abateri constatate:

I. Calitatea produselor

1.1. Comercializarea uleiului de masline cu parametri de calitate neconformi cu cei declarati sau prevazuti în actele normative în vigoare

Jud. Brasov:
– ulei de masline extra virgin produs în Grecia prezenta continutul de acizi grasi care nu este al uleiului de masline, confirmat prin Raportul de Expertizare emis de CNIEP – Laborator LAREX Bucuresti. S-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a cantitatii de 12 l în valoare de 252 lei.

1.2. Comercializarea produselor cu data durabilitatii minimale depasita
Jud. Arad, Jud. Cluj – ulei de masline avand data durabilitatii minimale depasita.
Jud. Mehedinti, Jud. Arges – ulei de masline extravirgin cu data durabilitatii minimale depasita

1.3. Starea ambalajelor
Jud. Timis – ulei de masline extravirgin cu eticheta de produs deteriorata.
Jud. Calarasi – cutii cu ulei masline 1 l care prezentau ambalajul deteriorat
Jud. Bistrita-Nasaud – ulei din turte de masline preambalat care prezenta ambalajul deformat pe alocuri, bombat.

II. Produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita acestora alegerea sortimentului dorit

Conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare, consumatorii au dreptul de a fi informati complet, corect si precis asupra caracteristicilor produselor oferite de agentii economici.
Elementele suplimentare de etichetare sunt stabilite de Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.29/2012 privind standardele de comercializare a uleiului de masline, în timp ce elementele generale de etichetare sunt stabilite prin Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la informarea consumatorilor.

2.1.Comercializarea uleiului de masline cu denumirea sub care se vinde produsul incorecta
2.2. Inscriptionarea incorecta a informatiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de masline
Conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 29/ 2012 privind standardele de comercializare a uleiului de masline, pe ambalajul uleiului de masline este obligatorie înscrierea, în plus fata de denumirea sub care se vinde produsul, pentru fiecare sortiment si informatiile privind categoria de ulei, astfel:

2.2.1. Pentru Uleiul de masline extra virgin, categoria de ulei se înscrie sub forma: “ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice” si pentru uleiul de masline virgin, categoria de ulei este “ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”

2.2.2. Pentru „Uleiul din turte de masline”, prin etichetare trebuie mentionata categoria de ulei sub forma: „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin tratarea produsului obtinut în urma extractiei uleiului de masline si uleiuri obtinute direct din masline „
sau „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin prelucrarea uleiului din turte de masline si uleiuri obtinute direct din masline”:

Abateri privind aceste informatii au fost constatate, astfel:
Jud. Mehedinti – ulei de masline extravirgin fara mentionarea în mod clar a urmatoarelor informatii “ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”
– ulei din turte de masline comercializat sub denumirea de ulei din samburi de masline

Jud. Giurgiu – abateri privind informarea corecta a consumatorilor la produsul ulei de masline extravirgin Grecia, pe eticheta cu informatiile traduse in limba romana lipsind denumirea corecta a produsului, respectiv exista doar mentiunea “ulei de masline extravirgin”, lipsind informatiile privind categoria de ulei si anume “ ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice” .

Jud. Teleorman – ulei de masline extra virgin provenienta Franta, la care pe eticheta atasata produsului, cu traducerea in limba romana a elementelor de identificare a produsului, lipseau informatiile obligatorii pentru uleiul extravirgin : “ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”, iar conditiile de pastrare erau inscrise sub forma “ A se conserva la temperatura ambianta, la adapost si ferit de lumina” în loc de inscrierea conditiilor speciale de pastrare a uleiurilor in spatii intunecoase si racoare.

Jud. Vrancea – produs denumit incorect „Ulei de masline”, la care in realitate, pe eticheta în limba engleza era denumit Olive Pomace Oil, traducerea corecta a denumirii, conform art. 3 din Regulamentului UE 29/2012, fiind „Ulei din turte de masline”.

Jud. Sibiu – lipsa informatiilor clare, corecte si precise privind amestecul de uleiuri din care era format “Ulei din samburi de masline”, la INGREDIENTE: 95% ulei rafinat, 5% ulei pur extras IN PRINCIPAL din samburi de masline
– lipsa informatiilor clare, corecte si precise privind uleiul, denumirea fiind “Ulei de masline, categorie superioara obtinut direct din masline”, cu mentiunea: “obtinut din amestec de uleiuri”.

Jud. Iasi – ulei din turte de masline pe eticheta caruia nu se regasesc informațiile cu privire la categoria de ulei, respectiv: „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin tratarea produsului obtinut în urma extractiei uleiului de masline si uleiuri obtinute direct din masline „ sau „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin prelucrarea uleiului din turte de masline si uleiuri obtinute direct din masline”:

Jud. Vaslui – operatorul economic comercializa sub denumirea de ulei de masline un produs constituit din ulei de floarea soarelui și amestec de ulei de semințe, cu abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor, prin faptul ca denumirea produsului era incorecta avand in vedere lista ingredientelor conform careia produsul este obtinut din 65 % ulei de floarea soarelui, 25 % ulei de masline extravirgin si 10 % amestec de ulei de seminte, iar la etichetarea produsului se folosesc în mod incorect imagini cu masline.
– ulei de masline extravirgin cu informații incorecte referitoare la condițiile de pastrare, respectiv pe eticheta produsului conditiile de pastrare sunt exprimate „A se pastra la loc uscat si racoros” fata de „A se pastra la loc întunecos și racoros”.

Jud. Prahova – ulei de masline extravirgin cu informații incorecte referitoare la denumirea produsului și condițiile de pastrare, astfel:
– pe eticheta produsului denumirea era Ulei de masline extravirgin – Ulei de prima clasa…., fața de Ulei de calitate superioara….;
– condițiile de pastrare sunt exprimate astfel: “A se pastra la loc uscat și racoros, ferit de razele soarelui”, fața de ,,A se pastra la loc întunecos și racoros’’.

Jud. Neamt – ulei de masline extravirgin ambalaje de 0,5 l care prezenta urmatoarele abateri de la prevederile legale in vigoare :
– lipseste mentiunea” ulei de masline din categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”,
– lipseste denumirea de origine , “ uleiul de masline extravirgin si uleiul de masline virgin … include o denumire de origine pe eticheta”;

2.3. Lipsa denumirii si/ sau a adresei producatorului si/sau ale distribuitorului

Jud. Dambovita – operatorul economic comercializa ulei de masline extravirgin fara a fi insotit de elemente de informare cu privire la denumirea importatorului.
Jud. Cluj – ulei de masline extravirgin produs in Italia – acesta nu-si declina calitatea si adresa.
Jud. Bihor – ulei din turte de masline si ulei de masline extravirgin care nu aveau informatii privind datele de identificare ale distribuitorului – denumire si adresa.
Jud. Brasov – ulei de masline extravirgin care nu avea mentionate pe eticheta produsului, numele si adresa producatorului sau ale importatorului.

2.4. Elemente de identificare, netraduse în limba romana, total sau partial s-au constatat la:
Jud. Caras- Severin – ulei de masline extravirgin cu eticheta de produs netradusa în limba romana sau deteriorata
Jud. Olt – uleiul de masline extravirgin
Jud. Covasna (ulei de masline fara ca elementele de identificare, caracterizate, declarație nutriționala sa fie traduse în limba romana)
Jud. Neamt, Cluj, Maramures, Harghita, Brasov, Valcea, Tulcea.

2.5.Informatii greu vizibile, scrise cu litere mici
Jud. Cluj, jud. Mures (pe eticheta cu traducerea în limba romana erau înscrise elementele de informare cu caractere foarte mici, greu lizibile și lipseau valori din etichetarea nutriționala, acestea fiind taiate)

Jud. Constanta – ulei de masline extravirgin, ambalaj de sticla, cu data durabilitatii minimale greu vizibila pentru consumatori, fiind inscriptionata cu caractere de culoare neagra pe fondul verde închis al sticlei.

Jud. Alba – ulei de masline fara informarea consumatorilor lizibil, vizibil ușor de identificat a elementelor de identificare si caracterizare.

2.6. Inscrierea incorecta a datei durabilitații minimale
Jud. Vrancea – ulei de masline extravirgin, fabricat în Grecia, ambalat în recipient metalic de 500 ml, la care s-a constatat ca pe eticheta originala exista informatia „Best before – see on package”, însa pe ambalaj nu exista nicio data stantata, în schimb pe eticheta cu traducerea în limba romana atasata de comerciant exista atat lot de fabricatie, cat si data durabilitatii minimale.

2.7.Lipsa inscrierii etichetarii nutritionale
Jud. Vaslui, Iasi, Neamt – ulei de masline extravirgin la care lipsea declarația nutriționala

Jud. Sibiu – la data efectuarii controlului operatorul economic avea expus la comercializare ulei de masline fara declarație nutriționala si fara informare privind conditiile de pastrare si depozitare.

2.8. Informarea incorecta/ incompleta a consumatorilor la locul de comercializare,
Jud. Bistrita-Nasaudjud. Hunedoara – la raft, pe eticheta de preț atașata produsului Ulei din turte de masline era inscris „Ulei de masline”.
Jud. Neamt – ulei de masline extravirgin la care s-a constatat lipsa informatiilor privind conditiile speciale de pastrare, iar data durabilitatii minimale nu era exprimata sub forma:” A se consuma de preferinta inainte de…” ;

III. Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor în relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor
Jud. Giurgiu – a fost constatata practica comerciala incorecta, privind informarea consumatorilor cu privire la natura produsului astfel: ulei pe eticheta caruia exista informatia privind categoria de ulei: “ulei din turta de masline”, iar pe contraeticheta era inscris ”ulei din samburi de masline”, putand duce in eroare consumatorul cu privire la natura produsului.
Jud. Ialomita – ulei de masline extravirgin care avea pe eticheta mentiunea ”33 1/3 % EXTRA FREE – 1 litru la pret de 750 ml ”, fara a exista la vanzare si produsul de 750 ml, cu pretul de referinta .
Jud. Galati – ulei de masline la care se preciza ca este supus vanzarii promotionale, cu pret redus. In realitate s-a constatat ca oferta promotionala expirase de doua zile, pretul de vanzare al produsului nemaifiind redus.

IV. Lipsa afisarii preturilor sau afisarea acestora în locuri greu vizibile si lizibile:
Neafișarea pretului in mod vizibil, intr-o forma inechivoca, ușor de citit, contrar prevederilor OG 21/1992, s-a constatat la uleiul de masline comercializat de operatori economici din judetele: Arad, Vaslui, Bihor, Teleorman, Arges, Maramures, Mures.

Jud. Bistrita-Nasaud – se afla expus la vanzare ulei de masline extravirgin pentru care la raft erau afisate doua etichete cu pretul, una la pret de 22.99 lei si alta la pret de 26.99 lei, pretul real al produsului fiind 26.99 lei, fapt ce poate inducea in eroare consumatorii.

Lipsa afișarii prețurilor la uleiul de masline comercializat de operatori economici din judetele: Timis, Dolj, Dambovita, Iasi, Bacau, Roman, Constanta, Tulcea, Cluj, Salaj.

Neafisarea preturilor pe unitatea de masura : jud. Vaslui, Hunedoara, Arges, Dambovita, Ialomita, Cluj, Mures.

Nementionarea concomitenta a pretului pe unitatea de masura si a pretului de vanzare corespunzator cantitatii preambalate, prin omiterea afisarii pretului pe unitatea de masura s-a constatat in judetele Mehedinti, Tulcea si Iasi.

Jud. Sibiu – ulei asezat pe raft in cate doua locuri, pretul fiind afisat doar in cate un loc

VII. Alte abateri constatate:
Lipsa afișarii orarului de funcționare: jud. Arad
Lipsa afisarii codului unic de înregistrare la Registrul Comertului: jud. Arad
Neafisarea la loc vizibil a codului CAEN al activitatii desfasurate: jud. Olt

Lipsa afisarii Telefonului Consumatorilor, adresei si a numerelor de telefon/fax ale comisariatului judetean pentru protectia consumatorilor în a carui raza teritoriala se afla operatorul economic, precum si adresa siteului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor – jud.Tulcea.

Comercializarea uleiului de masline în spații neautorizate: jud. Vaslui

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:
– Acordati atentie la cumpararea uleiului de masline prin analizarea aspectului recipientului si dupa caz a continutului, a etanseitatii ambalajului ;
– Refuzati produsele pentru care aveti îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Etichetarea uleiurilor de masline cuprinde, în mod clar și indelebil, în plus fața de denumirea, urmatoarele informații privind categoria de ulei:
(a) pentru uleiul de masline extra virgin:
– „ulei de masline de categorie superioara obținut direct din masline și exclusiv prin procedee mecanice”;
(b) pentru uleiul de masline virgin:
– „ulei de masline obținut direct din masline și exclusiv prin metode mecanice”;
(c) pentru uleiul de masline compus din uleiuri rafinate de masline și uleiuri de masline virgine:
– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri de masline care au suferit un tratament de rafinare și uleiuri obținute direct din masline”;
(d) pentru uleiul din turte de masline:
– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin tratarea produsului obținut în urma extracției uleiului de masline și uleiuri obținute direct din masline”;
sau
– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin transformarea turtelor de masline și uleiuri obținute direct din masline”.
Uleiul de masline extra virgin și uleiul de masline virgin, includ o denumire de origine pe eticheta în timp ce pentru celelalte tipuri de uleiuri de masline nu este permisa înscrierea acestei mentiuni.
În cazul amestecurilor de ulei de masline și alte uleiuri vegetale evidențiate pe etichete în alt loc decat în lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentari grafice, amestecul în cauza trebuie sa cuprinda urmatoarea descriere comerciala: „Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale în cauza) și ulei de masline”, urmata imediat de indicarea proporției de ulei de masline din amestec.
Prezența uleiului de masline poate fi evidențiata cu ajutorul imaginilor sau reprezentarilor grafice pe eticheta unui amestec cu alte uleiuri vegetale numai în cazul în care proporția de ulei de masline depașește 50 % din amestecul în cauza.

– Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau urme de mucegai.
– Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita.
– Evitati sa cumparati ulei de masline ambalat în alte ambalaje decat cele originale .
– La cumpararea produselor alimentare si, implicit a uleiului de masline, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS