14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătăţii anunţă înfiinţarea unui grup de lucru ce are ca obiectiv "regândirea" taxei clawback pentru toate medicamentele

Ministerul Sănătăţii anunţă înfiinţarea unui grup de lucru ce are ca obiectiv „regândirea” taxei clawback pentru toate medicamentele

Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca a decis „infiintarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regandirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care risca sa fie retrase de pe piata din considerente economice”. Potrivit HotNews.ro, anuntul vine la o zi dupa ce premierul Tudose a decis, miercuri, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback, timp de doi ani, pentru produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina de pe piata din Romania.

“Vin cu propunerea de a lucra alături de minister și colegii de la casa de asigurări pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, în beneficiul pacienților noștri, astfel încât să putem asigura aprovizionarea cu medicamente fără disfuncționalități“, a declarat ministrul Bodog.

Decizia a fost luata joi, in urma unei intalniri intre reprezentantii producatorilor de medicamente din cadrul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice si din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente. La intalnire au mai participat dr. Laurentiu Mihai, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si secretarii de stat dr. Rodica Nassar, dr. Cristian Grasu si dr. Octavian Alexandrescu din cadrul Ministerului Sanatatii, precizeaza MS, intr-un comunicat.

Guvernul mai anuntase, in urma cu o zi, ca Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor vor analiza si posibilitatea scutirii de taxa clawback a medicamentelor cu pret scazut. Toate aceste masuri ar urma sa fie incluse intr-o ordonanta de urgenta care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a acuzat miercuri Guvernul Tudose ca a cedat lobby-ului companiilor pharma si a „deschis cutia Pandorei” prin suspendarea taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. Vlad Voiculescu a acuzat Guvernul Tudose ca „a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!” si ca „deschide cutia Pandorei” prin suspendarea temporara a taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. „Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pentru medicamentele exceptate va ramane in curtea statului)”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Taxa clawback a fost introdusa in anul 2009, iar producatorii de medicamente au cerut tot mai des, in ultima perioada, desfiintarea ei, sustinand ca taxa a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut si ca va duce la disparitia unor medicamente de pe piata, in special a celor ieftine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS