21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie luată în considerare varianta reunificării cu Romania

Băsescu: Pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie luată în considerare varianta reunificării cu Romania

Fostul șef al statului Traian Băsescu a declarat, marți, la o întâlnire cu parlamentari moldoveni, că, pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova, trebuie luată în considerare varianta reîntregirii țării. El a avertizat că, urmare a semnării Acordului de asociere la UE, economia Republicii Moldova „va intră în coliziune” cu economia europeană, ceea ce ridică anumite riscuri, el amintind că industria românească a fost „pulverizată” după semnarea acordului cu UE în 1996, informează HotNews.ro, citând news.ro.

„Republica Moldova a semnat acordul de asociere și în momentul de față intră într-o coleziune brutală cu economia Uniunii Europene. După semnarea acordului de asociere, acest lucru l-am văzut cu ochii noștri în România în ’96. Când s-a semnat acordul, s-a deschis piața românească și am avut industrii întregi care au fost pulverizate din competitii. (…) Erau destinate să exporte în CAER, să lucreze pentru CAER și, când am intrat în competiție cu industria UE, s-au pulverizat pur și simplu. Exemple vizibile – aveam tractoare, produceam la Brașov, n-au reușit să stea în competiție cu Fiatul italian, spre exemplu. Produceam camioane, tot la Brașov, n-au reușit să stea în competiție cu camioanele Renault”, a afirmat Traian Băsescu, dând că exemple și industria siderurgică sau combinatele de utilaj greu.

Băsescu a menționat că acest proces în România a generat „acea nemulțumire uriașă a tranziiei”.

„Şansa Republicii Moldova este că nu are atâta industrie cât avea România. Deci, în zona industrială nu va fi lovită. Dar în agricultură, cum stă în competiție un fermier din Republica Moldova cu unul care crește vaci pentru carne? Cu un fermier din România? Nu mai vorbim cu unul din Franța sau Olanda. În România, subvenția de la UE este 520 de euro pe cap de animal primită de la UE în plic. Are 100 de animale, ori 120, primești banii de la Ministerul Agriculturii pentru subvenții. Pui grâu, foarte bine, ai 170 de euro subvenție la fiecare hectar. Construiseit solarii să asiguri roșii și ardei grași și catraveti pe timpul iernii, foarte bine, ai subvenții 3.000 de euro la hectarul de solar”, a explicat fostul șef al statului.

Băsescu a precizat că aceste constatări vin din experiența sa de președinte, timp de 10 ani, în care, trimestrial, participa la ședințele Consiliului European și site „care e abordarea acolo”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS