17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentura de siguranţă şi scaunul auto pentru copii salvează vieţi

Centura de siguranţă şi scaunul auto pentru copii salvează vieţi

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept.
De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.
Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.

În această dimineață, o femeie de 33 de ani ar fi adormit la volan, fiind implicată într-un accident rutier. Fetița ei, în vârstă de 4 ani, aflată pe bancheta din spate a autoturismului, nu a fost rănită datorită scaunului special pentru copii în care era fixată.
Polițiștii rutieri s-au deplasat imediat la fața locului. Din primele cercetări efectuate, au stabilit că femeia a condus un autoturism, dinspre Lugoj spre centrul municipiului Caransebeș. La un moment dat, într-o curbă la dreapta, ar fi adormit la volan și a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o autoutilitară ce era parcată în afara părții carosabile, oprindu-se într-un stâlp de susținere a firelor electrice.
Conducătoarea auto a fost rănită ușor.

Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina purtând centura de siguranţă care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei.
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
Polițiștii recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS