5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsa de respect față de imnul chinez se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare

Lipsa de respect față de imnul chinez se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare

O nouă lege din China prevede că lipsa de respect față de imnul național poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare, a anunțat sâmbătă Xinhua, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Legea a fost adoptată sâmbătă de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, potrivit DPA.

„Cazurile grave de lipsă de respect față de imnul național în public pot fi pedepsite cu privarea de drepturi politice și până la trei ani de închisoare”, a precizat agenția.

Legea chineză prevede modul corect, locurile și circumstanțele adecvate pentru a cânta imnul național, „Marșul voluntarilor”. Este astfel interzisă difuzarea imnului la reuniuni private, precum petreceri, căsătorii sau funeralii.

Guvernul din Hong Kong a anunțat că noua lege se va aplica și pe teritoriul semiautonom imediat ce parlamentul local va vota un text similar.

De ani de zile, cetățenii din Hong Kong huiduie când aud imnul chinez în timpul meciurilor de fotbal.

În Hong Kong, un om politic pro-Beijing, Ip Kwok-him, a explicat că, odată cu adoptarea legii, „oamenii trebuie să se ridice și să aibă o postură demnă” atunci când aud imnul și „să se oprească dacă sunt în mișcare”.

Scris în 1935, cu mult timp înainte de venirea la putere a Partidului comunist, și adoptat oficial în 1982, imnul cu accente militare cere poporului chinez să plece „în marș” către construirea unei noi țări.

De la venirea sa la putere în 2012, președintele Xi Jinping vrea să le inculce compatrioților săi „spiritul patriotic”, un mod de a încerca să întărească legitimitatea partidului, dar care este privit de critici ca o spălare a creierului, comentează AFP.

AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS