24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStat Islamic revendică atacul terorist de la New York

Stat Islamic revendică atacul terorist de la New York

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat, vineri, atacul comis marţi de către uzbecul Sayfullo Saipov la New York, în urma căruia opt persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.

În ediţia săptămânală a publicaţiei Al-Naba, Stat Islamic precizează că „atacatorul este unul dintre soldaţii califatului”, fără a oferi detalii suplimentare.

Anterior, Rita Katz, directorul institutului american SITE, specializat în monitorizarea mesajelor transmise online de grupări islamiste, a declarat că atacul comis marţi după-amiază în oraşul american New York pare a fi un act specific organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic. Autorul atacului din New York, uzbecul Sayfullo Saipov (29 de ani), a fost pus sub acuzare de către procurorii americani pentru infracţiuni de terorism, după ce le-a spus anchetatorilor că a plănuit atacul în ultimele luni.
Potrivit unui document publicat de către procuratura din New York, Saipov le-a spus anchetatorilor că a fost inspirat să comită atacul cu vehicul în urma videoclipurilor de propagandă ale Stat Islamic pe care le-a urmărit pe telefonul mobil.

În mod special, uzbecul a fost impresionat de un clip video în care liderul organizaţiei teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, îi întreba pe musulmanii din Statele Unite cum decid să acţioneze ca răspuns la uciderea multor musulmani în Irak.

Anchetatorii au recuperat două telefoane care aparţin lui Sayfullo Saipov, iar unul dintre acestea conţinea aproximativ 90 de videoclipuri şi mii de imagini de propagandă pentru Stat Islamic. Fişierele ilustrează luptători care împuşcă oameni în cap, decapitări şi informaţii despre asamblarea unui dispozitiv exploziv.

Iniţial, atacatorul a intenţionat să arboreze steaguri ale Stat Islamic pe vehiculul folosit pentru a intra pe o pistă de biciclete din New York, dar a renunţat la idee pentru a nu atrage atenţia. Sayfullo Saipov i-a întrebat pe investigatori dacă pot aduce însemnele Stat Islamic în camera sa de spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS