5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Un cetățean român a fost repatriat din Siria

MAE: Un cetățean român a fost repatriat din Siria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că în urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a ministerului au fost finalizate, duminică, procedurile specifice de repatriere din Siria, prin Liban, a unui cetățean român, scrie Agerpres.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, în cooperare cu Ambasada României la Beirut, informează un comunicat al MAE. Cu sprijinul Echipelor Consulare Mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc și Beirut, cetățeanul român a părăsit teritoriul sirian la data de 15 octombrie pe cale terestră către Liban, de unde și-a continuat deplasarea către România pe cale aeriană, pe ruta Beirut – Istanbul – Otopeni, precizează sursa citată. Comunicatul arată că „Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru și aerian pentru cetățeanul român repatriat”. Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.
MAE reamintește faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 740 de cetățeni români și membri ai familiilor acestora. În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia, aflați pe teritoriul Siriei, punctează MAE. Ministerul reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă atât consultarea informațiilor furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS