3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania: Curtea Constituţională a suspendat sesiunea de luni a parlamentului catalan în care se dorea declararea independenţei regiunii

Spania: Curtea Constituţională a suspendat sesiunea de luni a parlamentului catalan în care se dorea declararea independenţei regiunii

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat sesiunea parlamentului catalan programată să aibă loc luni, informează Reuters, potrivit Hotnews. În acea sesiune a legislativului regional era aşteptată declararea secesiunii de Spania.

Decizia judecătorilor constituţionali a venit după o sesizare a Partidului Socialist Catalan, care se opune independenţei Cataloniei. Catalonia va decide luni să-şi declare independenţa de Spania, a declarat, miercuri, pentru Reuters, o sursă din guvernul regional. Catalonia îşi va declara independenţa în câteva zile, a declarat liderul regiunii, Carles Puigdemont, pentru BBC. În primul să interviu de după referendumul de duminică, Puigdemont a afirmat că guvernarea regională va “acţiona la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei viitoare”.
Aproape 300.000 de persoane au manifestat marţi în Barcelona împotriva violenţelor forţelor de ordine care au marcat duminică referendumul. De la FC Barcelona la Sagrada Familia, Catalonia a fost în greva generală marţi, pentru a-şi apară „drepturile” şi pentru a denunţă violenţele comise de poliţie duminică. Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marţi seară, într-un discurs ttelevizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenţei în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat „în afară legii şi democraţiei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS