22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudorel Toader ignoră avizul negativ al CSM şi anunţă că nu va rescrie proiectul de modificare a legilor justiţiei: N-ai ce să rescrii acolo

Tudorel Toader ignoră avizul negativ al CSM şi anunţă că nu va rescrie proiectul de modificare a legilor justiţiei: N-ai ce să rescrii acolo

Proiectul de Legi ale justiţiei nu va fi modificat, în ciuda avizului negativ al CSM, a declarat luni la Iaşi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, scrie Hotnews. Ministrul Toader a precizat că nu se pune problema rescrierii proiectului de legi ale justiţiei. „N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergenţă. Eu mă aşteptăm să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnică legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urmă, cu anumite modificări, parcursul“, a declarat ministrul Toader.

Tudorel Toader a făcut aceste declaraţii la Iaşi, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În ceea ce priveşte avizul negativ dat de magistraţii CSM, ministrul Justiţiei a spus că este rezervat în ceea ce priveşte avizul dat, chiar dacă acesta este unul consultativ. „Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale“, a declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres. Tudorel Toader a mai spus că „e adevărat că proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii”. „Acela de a te pensiona din judecător, procuror, azi, de a te reîncadra mâine-poimâine tot pe post de judecător, procuror, dar pe o altă procedura decât cea de la CSM, acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad şi salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acela de a deţine spaţiu locativ aparţinând Ministerului Justiţiei şi după pensionare sau după decesul fostului magistrat. Sunt multe soluţii în actuală redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că se creează acest decalaj, acest privilegiu în faţă legii. Ele sunt propuneri în revenire în parametrii normalului, dacă mă pot exprimă aşa, parametri în care orice persoană se raportează la exigenţele constiuţionale“, a mai spus ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader s-a aflat luni la Iaşi pentru a lua parte la ceremonia de deschidere a anului universitar 2017-2018 organizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde este rector suspendat pe perioada mandatului de ministru. La festivitate au mai participat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, dar şi ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS