8.9 C
Craiova
vineri, 29 mai, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Curtea de Justiţie a UE: Firmele de telecomunicaţii nu au voie să stocheze datele clienţilor

Curtea de Justiţie a UE: Firmele de telecomunicaţii nu au voie să stocheze datele clienţilor

Curtea Europeană de Justiţie a decis miercuri că guvernele statelor din blocul comunitar nu pot obliga firmele de telecomunicaţii să păstreze toate datele clienţilor lor pentru o anumită perioadă de timp, informează Mediafax.

În decizia din 2014 privind drepturile digitale, Curtea de Justiţie a declarat nulă directiva privind păstrarea datelor de trafic şi de localizare, arătând că se încalcă dreptul la viaţă privată şi de protecţie a datelor personale. Pe baza acestei decizii s-au înaintat Curţii două solicitări privind obligativitatea firmelor de telecomunicaţii din Suedia şi Marea Britanie de a păstra datele, se arată într-un comunicat al Curţii de Justiţie de la Luxemburg.

O astfel de legislaţie „depăşeşte limitele a ceea ce este strict necesar şi nu poate fi considerată justificată într-o societate democratică”, au arătat judecătorii de la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) în decizia de miercuri.

Guvernele pot solicita date ţintite, cu condiţia unor mecanisme de control stricte, dar datele trebuie stocate doar în interiorul UE, fiindcă există riscul ca acestea să fie accesate ilegal, se arată în decizia CJUE.

Hotărârea vine după un lung şir de dezbateri care a pornit în 2013, atunci când Edward Snowden a făcut publice date despre spionajul în masă al Marii Britanii şi Statelor Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Rinitele alergice sezoniere afectează până la o treime din...

Polenul, dar și vegetația urbană, prin prezența plantelor alergizante (ambrozia) cresc riscul dezvoltării afecțiunilor alergice. Prevalența condițiilor alergice s-a mărit semnificativ în...

Modernizare mai scumpă pentru trei străzi din Craiova

Strada Plopului, Mesteacănului şi Trandafirului sunt trei străzi dintr-un pachet de 27 care vor fie modernizate pe acordul-cadru până la sfârșitul anului...