21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste la Chișinău și în diasporă pentru repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Proteste la Chișinău și în diasporă pentru repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Sute de persoane s-au adunat duminică, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, informează Agerpres.

Manifestanții cer invalidarea rezultatelor alegerilor și repetarea turului doi de scrutin. Printre alte revendicări ale protestatarilor figurează demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de externe, Andrei Galbur, mai multe secții de votare peste hotare în cazul repetării turului doi de scrutin, declanșarea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie și pedepsirea celor vinovați.

De asemenea, moldoveni stabiliți în peste 20 de orașe din întreaga lume au anunțat, pentru duminică, flashmob-uri față de modul de organizare a scrutinului. Astfel, ei se vor aduna în localitățile Mestre, Treviso, Padova, Bologna, Roma, Bolzano, Milano, Torino și Trento din Italia; în Barcelona și Madrid, în Spania; la Londra, în Marea Britanie; la Dublin, în Irlanda; la Bonn și Berlin, în Germani; la Bruxelles, în Belgia; la Paris, în Franța; la Suceava, Cluj-Napoca și București, în România; la Horsens și Copenhaga, în Danemarca; în capitala statului Luxemburg; în Amsterdam, în Olanda, și la Geneva, în Elveția.

Conform rezultatelor finale ale Comisiei electorale, turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost câștigat de către candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, cu 52,18% din voturi. Acesta a devansat-o pe contracandidata sa, Maia Sandu, care a acumulat 47,82%, din sufragii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS