7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA cincea ediție a Forumului Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării

A cincea ediție a Forumului Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării

Cea de-a cincea ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD), organizat de Comisia Europeană şi Slovacia, în calitate de ţară deţinătoare a preşedinţiei rotative informale a SUERD, s-a desfăşurat la Bratislava, în perioada 3-4 noiembrie 2016.

Desfăşurat sub titlul “Innovative Flows – Water, Knowledge and Innovation in the Danube Region”, Forumul s-a axat pe subiecte precum provocările şi perspectivele management-ului apelor, cercetare şi inovare. Principalul eveniment politic anual al SUERD a reunit peste 740 de participanţi, reprezentând guvernele celor 14 state din regiunea Dunării, instituţii europene (Comisia Europeană, DG REGIO, DG JRC), precum şi parlamentari, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, exponenţi ai societăţii civile.

România a fost reprezentată, la nivel oficial, de echipa Coordonatorului Naţional SUERD şi reprezentanţii ministerelor de resort cu atribuţii în domeniul SUERD, inclusiv la nivel de secretar de stat.

Reprezentanţii României au avut intervenţii consistente în cadrul a două grupuri de lucru: „Apa – sursa de viaţă” (reprezentanţii Ministerului mediului, apelor şi pădurilor au prezentat 2 proiecte strategice la care ţara noastră este parte, Danube Flood Plein şi East Avers), precum şi grupul de lucru „Finanţarea SUERD” (Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a prezentat reflectarea SUERD în POR).

În marja Forumului a avut loc o reuniune a miniştrilor responsabili de cercetare şi inovare, care au adoptat o Declaraţie comună. Romania a fost prezentată de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru cercetare ştiinţifică şi inovare, Mihai Dima.

La finalul evenimentului a avut loc ceremonia de predare a Preşedinţiei informale a SUERD către Ungaria, care va avea printre alte obligații, organizarea următorului Forum Anual, în 2017.

Strategia UE pentru regiunea Dunării este proiectul politic european lansat de România împreună cu Austria, adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a UE.

 

SUERD reprezintă un instrument de cooperare a statelor din bazinul Dunării (9 state membre UE şi 5 state non-membre UE), destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor UE. Mai multe detalii despre SUERD sunt disponibile la http://www.mae.ro/strategia-dunarii sau www.danube-region.e

 

Forumul Anual este principala reuniune a SUERD şi reuneşte reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, ai societăţii civile, precum şi alţi promotori de proiecte.

Prima ediţie a Forumului Anual a avut loc la Regensburg, Germania, în 2012, cea de-a doua ediție a Forumului Anual a fost organizată la București, 28-29 octombrie 2013, cu motto-ul Danube Region – stronger together, stronger in the world (cu peste 1200 participanţi), cea de-a treia s-a desfăşurat la Viena, în 2014, iar cea de-a patra a avut loc la Ulm, Germania, în 2015.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS