10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloile au întârziat însămânţările de toamnă

Ploile au întârziat însămânţările de toamnă

Campania de toamnă, întârziată din cauza precipitaţiilor
Campania de toamnă, întârziată din cauza precipitaţiilor

Însămânţarea terenurilor agricole este în întârziere din cauza precipitaţiilor căzute în ultima perioadă. Hectare întregi de teren pe care ar fi trebuit semănat grâul au băltit de apă, iar specialiştii spun că singura salvare a agricultorilor ar fi să nu mai plouă de-acum încolo. Tot din cauza ploilor, în unele zone din Oltenia, porumbul încă nu fusese recoltat până săptămâna aceasta.

Dacă în vară seceta a fost cea care le-a pus probleme fermierilor olteni, acum ploile le-au dat peste cap planurile şi au întârziat campania de însămânţare. La nivelul judeţului Dolj, grâul a fost semănat pe 70 la sută din suprafaţă, deşi această cultură ar fi trebuit înfiinţată până la mijlocul lunii octombrie. Specialiştii de la Direcţia de Agricultură spun că acest lucru înseamnă şi costuri suplimentare pentru agricultori, care vor fi nevoiţi să folosească o cantitate mai mare de seminţe pentru a-şi asigura o producţie bună la vară.
„Ar fi trebuit să fie însămânţate 175.000 de hectare de teren şi am realizat 115.000, deci ne apropiem de 70 la sută. Ploile au îngreunat activitatea fermierilor, care nu au mai putut intra pe câmp. S-au raportat şi băltiri, în zona de sud, în Lunca Dunării. Din păcate, dacă se depăşeşte perioada optimă de însămânţat, sunt probleme. Agricultorii trebuie să folosească o cantitate mai mare de seminţe întrucât plantele vor avea o înfrăţire mai slabă şi trebuie să recurgă la această măsură pentru a nu avea pierderi mari de producţie la vară. În schimb, la orz, secară şi triticale ne apropiem de finalizare, iar la rapiţă am încheiat deja campania“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă.
Tot din cauza ploilor, în Dolj nici porumbul nu a fost recoltat în totalitate, ci pe o suprafaţă de 95%.

,,Vremea nu ţine cont de preferinţele plantelor“

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Olt, unde ploile au făcut imposibile pregătirea patului germinativ şi semănatul. Fermierii din acest judeţ mai trebuie să însămânţeze 20.000 de hectare de grâu. De asemenea, nici porumbul nu a fost recoltat în totalitate. ,,Ploile din ultima perioadă au încurcat planurile micilor sau marilor fermieri din Olt. Campania de însămânţare ar fi trebuit finalizată până acum, dar la nivelul judeţului, din 123.000 de hectare, s-au semănat 104.000 de hectare. În schimb, s-a finalizat campania de însămânţare la celelalte culturi, respectiv secară – 77 ha, triticale – 5.000 ha, orz – 16.000 ha, orzoaică – 1.200 ha, răpiţă de toamnă – 23.000 ha. O problemă este şi faptul că încă nu a fost recoltată întreaga cantitate de porumb, mai avem peste 1.000 ha nerecoltate, în zona de nord a judeţului“, a spus Emil Marinescu, directorul Direcţiei Agricole Olt.
Precipitaţiile îi ţin pe loc în campania de semănat şi pe fermierii din judeţul Mehedinţi, iar întârzierile se înregistrează tot la cultura de grâu. Conducerea Direcţiei Agricole spune că încă nu s-au finalizat evaluările în teren şi speră că, dacă ploile se vor opri, se va finaliza campania de însămânţare, cu atât mai mult cu cât mulţi dintre agricultori sunt dotaţi cu utilaje performante.
,,Cel mai bine e să plouă, să poţi lucra pământul, apoi precipitaţiile să se oprească şi să poţi să semeni, dar vremea nu ţine cont de preferinţele plantelor. A plouat, şi asta a îngreunat lucrările, încă nu am făcut toate evaluările, dar la grâu sunt cele mai mari probleme. Fermierilor nu le rămâne decât să profite de orice zi fără precipitaţii şi să intre în teren. Eu sunt optimist şi cred că, dacă nu va mai ploua, se va finaliza campania. Acum, marii fermieri sunt dotaţi cu utilaje performante, care în mai puţin de o săptămână pot însămânţa suprafeţe ce înainte se semănau în două-trei săptămâni“, a spus Ştefan Răceanu, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi.
„Cei care s-au unit şi-au făcut lucrările la timp“

Ploile din ultima perioadă îi pun la mare încercare şi pe agricultorii gorjeni, care până acum nu au reuşit să semene decât 60 la sută din suprafaţă. Conducerea Direcţiei Agricole Gorj susţine că micii fermieri sunt cei care înregistrează cele mai mari întârzieri pentru că, în lipsa unor utilaje performante, e greu să fie în grafic cu lucrările de toamnă.
„De mai bine de o săptămână plouă încontinuu, nu au fost ploi puternice, torenţiale, dar aceste episoade de precipitaţii i-au încurcat pe fermieri. Practic, tot anul a fost atipic din punct de vedere al vremii, cu treceri bruşte de la o temperatură la alta. Grâul a fost însămânţat în proporţie de 60 la sută, iar triticalele – pe o suprafaţă de doar 1.100 ha din 2.200, cât era planificat. Perioada optimă de semănat e până pe 20 octombrie şi, teoretic, dacă nu te încadrezi, ai pierderi de producţie pentru că plantele nu apucă să se înfrăţească. Fermierii care au avut utilaje şi-au efectuat lucrările, iar acest lucru se observă an de an. Ceilalţi aşteaptă. Cred că o soluţie ar fi asocierea, pentru că agricultorii care s-au unit şi-au făcut lucrările la timp. Cu toate acestea, oamenii sunt reticenţi când aud de asociere“, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Deşi are o pondere mai mică în producţia de grâu a Olteniei, şi judeţul Vâlcea se confruntă cu întârzierea campaniei de însămânţate. Aici, din cele 10.000 ha, au fost semănate doar 6.000. Specialiştii de la Direcţia Agricolă sunt însă optimişti şi spun că au fost ani în care grâul însămânţat în noiembrie a fost de o calitate mai bună decât cel plantat în octombrie. Modificările climatice au dat peste cap ceea ce se ştia până acum în legătură cu perioada optimă de însămânţare, iar natura a demonstrat că nu se mai respectă acest calendar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS