6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii vor primi avansul la plata pe suprafețe

Fermierii vor primi avansul la plata pe suprafețe

Fermierii vor primi avansul pe suprafață începând de săptămâna viitoare, iar suma pe care estimăm să o plătim este de peste un miliard de euro, ceea ce înseamnă enorm față de anul trecut, când în ultimele zile din noiembrie am plătit numai 262 de milioane de euro, a declarat, azi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la târgul de produse tradiționale organizat în curtea instituției.
„Chiar dacă nu vor începe plățile din 16 octombrie, în mod sigur săptămâna viitoare vor începe. Vestea bună este ca suma va fi foarte mare, mai mult decât dublu față de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune ca se poate da 70% din plăți in avans. Avem angajament din partea APIA și a furnizorului de soft ca modulul funcționează corect și că vom fi în măsură să plătim între 700.000 și 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plata în acest an. În acest context, sper sa reușim să plătim undeva către un miliard de euro, ceea ce înseamna enorm față de anul trecut, când în ultimele zile din noiembrie, din cauza întârzierilor, am plătit doar 262 milioane de euro. Și atunci s-au facut eforturi foarte mari pe ultima suta de metri”, a precizat Irimescu.

Acesta susține ca fermierii aflați în control, dar cu un risc scăzut de eroare, vor putea primi un avans la plățile pe suprafață, deși teoretic banii pentru aceștia se dau după 1 ianuarie și după efectuarea controlului administrativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS