16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 10 – 23 octombrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, valorile termice diurne, care se vor încadra, în medie, între 13 și 15 grade, vor caracteriza o vreme rece pe parcursul întregului interval de prognoză, chiar deosebit de rece în prima săptămână, când abaterile negative față de mediile climatologice vor fi de peste 5 grade.  Regimul termic nocturn va avea variații semnificative în prima săptămână, cu valori cuprinse, în medie, între 5 și 9 grade, cele mai ridicate minime urmând a se înregistra în jurul datei de 12 octombrie. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, media regională a temperaturilor minime va fi de 5…6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în fiecare zi, dar precipitațiile se vor semnala pe arii extinse în zilele de 11 și 12 octombrie, când  se vor înregistra cantități de apă însemnate, precum și în intervalul 14 – 18 octombrie.

La munte, valorile termice se vor menține sub cele specifice perioadei, maximele diurne urmând a se încadra, în medie, între 4 și 7 grade. Temperaturile nocturne vor oscila în prima săptămână între – 2 și 2 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul intervalului de prognoză, dar și în jurul datei de 13 octombrie. În a doua săptămână de prognoză, minimele termice nu se vor modifica semnificativ,
urmând a se situa în jurul valorii de 0 grade. Pe 11 și 12 octombrie vor fi precipitații mixte, pe arii extinse, local importante cantitativ,
dar probabilitatea de apariție a acestora se va menține relativ ridicată și în restul intervalului de prognoză, cu precădere între 14 și 17 octombrie, când se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi mai slabe cantitativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS