6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpaţi în dosarul Microsoft

DNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpaţi în dosarul Microsoft

Procurorii anticorupţie au cerut pedepse mai mari în dosarul Microsoft pentru cei patru inculpaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru, informează Mediafax. Magistraţii instanţei supreme judecă astăzi ultimul termen, urmând să anunţe o decizie definitivă.

„Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae”, a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.

De asemenea, DNA cere confiscarea sumei de nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanţei achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia. Apărătorul lui Dorin Cocoş le-a solicitat judecătorilor dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare. În cazul lui Gheorghe Ştefan, avocatul acestuia a lăsat la aprecierea instanţei decizia.

La termenul de luni, magistraţii l-au audiat pe Decebal Drăghiş, martor, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat prima decizie în dosarul „Microsoft” în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS