21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbători religioase pe 31 decembrie

Sărbători religioase pe 31 decembrie

Ortodoxe

Odovania Praznicului Nașterii Domnului;

Greco-catolice
Cuv. Melania Romana

Romano-catolice
Ss. Silvestru I, pp.; Melania; Ecaterina Labouré, fc.

Sfânta Cuvioasă Melania Romana este pomenită în calendarul creștin ortodox la 31 decembrie.
S-a născut la Roma într-o familie foarte bogată și a trăit pe vremea împăraților bizantini Honoriu (în Apus, 395-423) și Tedosie cel Tânăr (în Răsărit, 408-450).
A fost căsătorită și a avut doi copiii, care i-au murit. După moartea copiilor a hotărât, împreună cu soțul său, să trăiască amândoi în castitate, slujindu-i lui Hristos.

Din multele averi pe care le moșteniseră au făcut nenumărate milostenii, mergând în cetăți prin tot imperiul pentru ajutorul celor în nevoi. În tot acest timp cei doi trăiau în asceză. Întemeind o mănăstire de călugărițe în Țara Sfântă, Cuvioasa Melania, vestită pentru smerenia și dragostea ei de oameni, s-a așezat acolo, iar în urma morții soțului ei a ridicat și o mănăstire de călugări.

Și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, culcându-se pe pat și punându-și singură mâinile pe piept în semnul Crucii și ochii bine închizându-i, în ziua de treizeci și unu a lunii decembrie. S-au adunat la îngroparea ei toți monahii, toate monahiile din toate mănăstirile care erau împrejurul cetății Ierusalimului și făcând toată noaptea cântări de psalmi au îngropat-o cu cinste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS