17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONG-urile se aliază și cer referendum antinuclear în 2016

ONG-urile se aliază și cer referendum antinuclear în 2016

koslodui

Referendumul cerut de 15.000 de craioveni ar urma să fie organizat simultan cu alegerile locale.
Asociația Pro Democrația (APD) – Club Craiova și Asociația Civică pentru Viață (ACV) au decis miercuri să se alăture Grupului de Acțiune Civică (GAC) în demersurile pentru organizarea unui referendum local în legătură cu proiectele atomice de la Kozlodui, din cauza cărora municipiul se află în zona de risc nuclear. La mai puțin de 100 de kilometri de Craiova, Bulgaria are în plan realizarea unui nou reactor nuclear cu o capacitate instalată de 1.200 MW. De asemenea, statul vecin vrea să construiască un megadepozit radioactiv cu o capacitate de 350.000 de tone la doar 4 km de Dunăre și să prelungească cu 20 de ani durata de viață a reactoarelor V-VI ale centralei nucleare Kozlodui.
În această vară, societatea civilă din Craiova a strâns peste 15.000 de semnături pentru organizarea unui referendum local, însă majoritatea consilierilor din CL Craiova a decis să nu aprobe proiectul, într-o ședință controversată, pe 24 septembrie. Printre argumentele invocate s-a numărat și aspectul economic: bugetul CL Craiova nu poate suporta cheltuielile de organizare, estimate la 150.000 de euro. În schimb, la ședința din 17 decembrie, CL a aprobat o hotărâre prin care acordă ajutoare de aproximativ 150.000 de euro pentru comercianții de haine second-hand ale căror standuri au ars în incendiul din Târgul Municipal, care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Miercuri, ONG-urile au depus la Primăria Craiova o solicitare prin care cer ca la ședința CL din 28 ianuarie 2016 pe ordinea de zi să fie introdus un proiect de hotărâre ce vizează referendumul. Reprezentanții societății civile solicită ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile locale din 2016.
Organizațiile semnatare consideră că este oportun ca referendumul să se desfășoare simultan cu alegerile locale „din motive economice și de asigurare a participării cetățenilor la vot“. ONG-urile își exprimă speranța că executivul primăriei și aleșii locali vor da curs „referendumului cerut de peste 15.000 de cetățeni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS