17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIstoria instalaţiilor electrice folosite la împodobirea bradului de Crăciun

Istoria instalaţiilor electrice folosite la împodobirea bradului de Crăciun

Instalaţiile de Crăciun din zilele noastre împodobesc brazii, copacii şi ferestrele cu becuri mici care sclipesc în multe culori, în aşteptarea Crăciunului. Dar care este istoria acestor ornamente specifice sărbătorilor de iarnă?
Primul pom de Crăciun împodobit cu lumini electrice a fost aprins în anul 1882, de Edward Johnson, prietenul şi colegul lui Thomas Edison. Însă ideea ca brazii să fie împodobiţi cu luminiţe nu îi aparţine lui Edward Johnson, înainte de instalaţii fiind folosite lumânări aprinse.

Lumânările erau aprinse pentru a simboliza „lumina lui Iisus,” spune Hanssen, membru al organizaţiei internaţionale „Golden Glow of Christmas Past„, dar nu de puţine ori acest obicei a fost cauza incendiilor ce au avut loc în trecut chiar în Ajun de Crăciun.

Ideea Edward Johnson a fost să înlocuiască lumânările cu un şir de becuri luminoase, colorate în alb, roşu şi albastru. Însă ideea sa nu a fost folosită la scară largă încă de la început, intrucât costurile erau foarte mari: o instalatie de 8 becuri costa cât salariul pe o săptămână sau aproximativ 80$ raportat la economia din zilele noastre. Acest lucru s-a schimbat, însă, în 1920, când compania americană General Electric a început sî producă la scară largă instalaţiile de brad, explică istoricul Kerri Dean, conform times.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS