10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacian Cioloş: Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare

Dacian Cioloş: Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare

Dacian Cioloş a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, că propunerea de comasare a alegerilor şi introducere a mandatului de cinci ani pentru toţi aleşii va fi scoasă din programul de guvernare, aceasta fiind una dintre solicitările societăţii civile fără susţinere în Parlament, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă propunerea privind comasarea alegerilor va fi eliminată din programuld e guvernare, Dacian Cioloş a răspuns afirmativ. „O să fie scosă. Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de aceste discuţii”, a declarat Cioloş, la insistenţele jurnaliştilor.

De asemenea, solicitat să comenteze propunerea ca parlamentarii să aibă un mandat de cinci ani, la fel ca şeful statului, aşa cum prevede programul său de guvernare, premierul desemnat Dacian Cioloş s-a arătat confuz: „Mandat de cinci ani? În ce sens? Nu. Gândiţi-vă că am făcut un program de guvernare în patru zile, ca premier desemnat, fără aibă miniştrii la dispoziţie cu care să se consulte”.

Premierul desemnat a explicat că a preluat foarte multe din iniţiativele şi din „ideile străzii” pe care a vrut să le testeze, „unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile”.
„Am preluat foarte multe din iniţiativele şi din ideile străzii, să spun aşa, ale societăţii civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din parte multor organizaţii ale societăţii civile, a celor care au ieşit în stradă să avansez, înaintez aceste propuneri Parlamentului. Şi am avut şi data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa pentru a putea discuta legat de mai multe iniţiative. Unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile, dar a fost de datoria mea să pot să le testez”, a spus Cioloş.
Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi şi acelea trebuie luate în considerare ca obiective. „Programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi pe care ni le asumăm direct, ca atare. Şi are o parte, în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniştrii se duc în comisiile de
specialitate, eu am discuţii cu grupurile politice. Şi aşa cum v-am spus, în perioada următoare o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcţie şi de susţinerea pe care o putem constata”, a reafirmat Cioloş.

Programul Guvernului Cioloş, trimis luni Parlamentului, cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin,iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS