27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Modificări la legislația din domeniul prevenirii incendiilor

Modificări la legislația din domeniul prevenirii incendiilor

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt reamintește proprietarilor sau administratorilor de localuri de alimentație publică principalele modificări legislative în domeniul prevenirii incendiilor:

– În conformitate cu OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, proprietarii sau beneficiarii au obligația „să asigure identificarea, evaluarea și implementarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite; să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora”.

– HG nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării/utilizării construcțiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu prevede că:

– Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor care nu au autorizație de securitate la incendiu, în condițiile legii, și care au aria desfășurată mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situații: depășirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci și restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referință; depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc; neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare față de valoarea de referință; reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului; neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință; neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință; categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.

– La solicitarea inspectoratelor pentru situații de urgență, autoritățile competente în emiterea autorizațiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziție documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele și informațiile privind elementele de identificare ale construcției, data și numărul autorizației, denumirea lucrărilor executate, precum și data realizării documentației tehnice de autorizare a construcțiilor.

– Oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Având în vedere noile prevederi legislative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a întocmit un plan de control al locațiilor din județul Olt care au destinație de club, bar, discotecă, pub, sală de spectacole. În perioada următoare, cadrele Inspecției de Prevenire vor desfășura controale inopinate, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, la localurile cu aglomerări de persoane. Controale pentru verificarea localurilor de alimentație publică s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2015, fiind aplicate amenzi de peste 450.000 lei.

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii octombrie, structura de avizare-autorizare din cadrul ISU Olt a emis 76 de avize și 28 de autorizații de securitate la incendiu. Pentru neîndeplinirea cerințelor prevăzute de legislația în vigoare au fost respinse 23 de cereri de avize și 11 cereri pentru autorizații de securitate la incendiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS