20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSummit NATO la Bucureşti pe tema securităţii

Summit NATO la Bucureşti pe tema securităţii

O reuniune la vârf între liderii a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est membre NATO urmează să aibă loc pe 4 noiembrie la Bucureşti, în vederea examinării provocărilor la adresa securităţii în estul şi sudul Alianţei Nord-Atlantice.
Alături de adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow, summitul va fi coprezidat de către preşedintele român Klaus Iohannis şi polonez Andrzej Duda, potrivit Mediafax.

Summitul va constitui o ocazie pentru participanţi să „lanseze un mesaj comun, subliniind importanţa unei adaptări strategice a Alianţei la condiţiile actuale de securitate” din regiune, a declarat preşedintele român, citat de site-ul Atlasinfo.fr, adăugând că ţările reprezentate îşi vor reitera hotărârea de a-şi intensifica eforturile în vederea consolidării frontierei de est a NATO şi Uniunii Europene (UE).

De la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei şi anexarea de către Rusia a Crimeei, în martie 2014, ţările din regiune sunt îngrijorate cu privire la următoarea iniţiativă a Moscovei, mai ales în contextul în care armata rusă şi-a multiplicat manevrele militare în regiune.

Ţările membre NATO discută despre o creştere a numărului de militari staţionaţi de-a lungul frontierei cu Rusia şi despre plasarea lor sub comanda oficială a Alianţei.
În afară de şefii de stat ai României şi Poloniei, la summit vor lua parte preşedinţii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS