7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia - Premiul Nobel pentru pace

Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia – Premiul Nobel pentru pace

În urmă cu câteva minute, la Oslo, a fost anunțat laureatul Premiului Nobel pentru pace pentru 2015 – Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia (The National Dialogue Quartet – 4 organizaţi din  societatea civilă din Tunisia: UGTT, UTICA, LTDH & the Tunisian Order of Lawyers), de către Kaci Kullmann Five, președintele Comitetului Norvegian Nobel, potrivit www.nobelprize.org.
Institutul Nobel a anunțat în martie că există 273 de candidați în acest an, dintre care 68 sunt organizații și 205, persoane.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).
Inițiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. La vremea morții sale, imperiul Nobel era format dintr-o rețea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogați oameni din lume. Necăsătorit și fără copii, Nobel a întocmit un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute și banii încasați să fie plasați într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an „celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS