10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAurescu: Sistemul de la Deveselu e de natură exclusiv defensivă și urmărește consolidarea apărării colective

Aurescu: Sistemul de la Deveselu e de natură exclusiv defensivă și urmărește consolidarea apărării colective

Sistemul antirachetă de la Deveselu este de natură exclusiv defensivă și urmărește consolidarea apărării colective, sarcină fundamentală a NATO, precum și descurajarea oricăror atacuri balistice, a declarat, astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Sevilla, în cadrul Conferinței „2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Aurescu a arătat că proiectul apărării antirachetă reprezintă „în cel mai elocvent mod” soliditatea parteneriatului transatlantic, precum și „solidaritatea și indivizibilitatea securității aliate”. În discursul susținut la conferința amintită, șeful diplomației române a evidențiat progresele înregistrate în construcția Facilității Aegis Ashore din baza militară de la Deveselu, care va fi operațională până la sfârșitul anului în curs, conform calendarului stabilit.
„Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la încheierea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune care soluționează dosarul nuclear iranian, dar trebuie să fim conștienți că această soluție nu se referă și la programul balistic iranian, care continuă să se dezvolte. Aceasta este rațiunea pentru care sancțiunile ONU privind programul balistic al Iranului se mențin în continuare. Prin urmare susținerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei”, a spus Bogdan Aurescu.
El a adăugat că există în continuare actori statali și non-statali interesați în a obține sau dezvolta tehnologie balistică. Totodată, oficialul român a subliniat că proiectul de apărare antirachetă are ca obiectiv asigurarea securității NATO împotriva amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic, protejarea populațiilor, teritoriilor și forțelor armate aliate, cu respectarea prevederilor Cartei ONU și a principiilor de drept internațional. „În conformitate cu angajamentele Aliate asumate începând cu Summit-ul de la Lisabona (2010), până la cel mai recent, întâlnirea la vârf din Marea Britanie, din septembrie 2014, vom continua împreună cu aliații noștri demersurile pentru operaționalizarea sistemului NATO de apărare antirachetă”, a susținut ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS