11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece morți într-un nou atac armat într-un campus universitar din SUA

Zece morți într-un nou atac armat într-un campus universitar din SUA

Un tânăr a ucis joi zece persoane într-un campus universitar din Oregon, un nou masacru ce a provocat stupoarea americanilor și furia președintelui Barack Obama, care a denunțat aceste atacuri devenite, în opinia sa, ‘o rutină’ în Statele Unite.

„Pentru moment, putem confirma zece morți” și șapte răniți în atacul armat, a declarat șeful poliției din comitat, John Hanlin, într-o conferință de presă. El nu a precizat dacă atacatorul, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost inclus în acest bilanț.

Identitatea autorului atacului nu a fost oficial dezvăluită. Media americane au relatat însă că este vorba de Chris Harper Mercer, un tânăr de 26 de ani care nu ar fi fost student în universitatea unde a avut loc masacrul.
„Două surse din cadrul poliției au declarat pentru CBS News că atacatorul a fost identificat ca fiind Chris Harper Mercer”, a precizat postul de televiziune pe pagina sa de internet, adăugând că sursele citate au vorbit despre patru arme — trei pistoale și o pușcă — ce au fost găsite la locul atacului.
Însă guvernatorul de Oregon, Kate Brown, a spus joi că atacatorul este „un bărbat de 20 de ani”.
El a murit în campusul universității, în schimbul de focuri cu polițiștii, a precizat Hanlin.

cr crim
Atacatorul și-a ucis metodic victimele, trecând dintr-o sală de curs în alta prin Universitatea Umpqua, potrivit media locale.
Universitatea se află într-o regiune rurală și izolată, comunitatea locală trăind în special din exploatarea lemnului.
Campusul universitar, unde studiau circa 3.000 de persoane, a fost evacuat și încercuit. Universitatea va fi închisă pentru studenți până cel puțin luni, a anunțat conducerea.
Înainte de a-i lăsa să plece din campus, poliția i-a percheziționat pe studenți, cu mâinile la cap, în căutare de eventuali complici și arme.
Adresându-se cetățenilor americani, Obama a făcut apel la aceștia să ceară socoteală aleșilor în legătură cu acest subiect. „De fiecare dată când o dramă ca aceasta se va produce, voi repeta că putem face ceva, dar trebuie să schimbăm legile”, a concluzionat el.

Hillary Clinton, candidat democrat la Casa Albă, a lansat la rândul său joi un apel la reformarea legislației privind armele de foc în SUA. „Știu că este posibil să avem măsuri rezonabile privind armele de foc pentru a preveni violențe și a opri ca armele să cadă în mâinile care nu trebuie”, a declarat Hillary Clinton pentru CNN. „Mă angajez să fac tot posibilul pentru a obține acest lucru”, a adăugat ea.

Atacurile cu armă sunt extrem de frecvente în liceele și universitățile din SUA. Un astfel de atac a avut loc miercuri într-un liceu din Dakota de Sud, soldându-se cu un rănit. Un altul a avut loc la începutul lunii septembrie într-o universitate din Sacramento, când o persoană a murit și alte două au fost rănite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS