12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele imagini filmate de dronă la locul prăbuşirii elicopterului SMURD au fost date publicităţii

Primele imagini filmate de dronă la locul prăbuşirii elicopterului SMURD au fost date publicităţii

Un clip cu imaginile filmate de dronă la aproximativ o jumătate de oră de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia a fost dat publicităţii, azi, la ora 16.11, la exact o săptămână de la producerea accidentului aviatic în urma căruia patru persoane şi-au pierdut viaţa.

În imaginile filmate de camera de pe dronă, la ora 16.40, la aproximativ jumătate de oră după apelul iniţial dat la 112, se observă barca pompierilor militari, în care se află mai multe persoane, cum se îndreaptă spre locul în care a căzut elicopterul. Se poate vedea clar cum pompierii trag la rame, ambarcaţiunea deplasându-se cu greutate, transmite Mediafax.

În acelaşi timp, dinspre malul opus al lacului, dinspre oraşul Ovidiu, se vede cum vine o ambarcaţiune pescărească, aceasta fiind dotată cu motor. În locul în care a căzut elicopterul se mai poate vedea încă o bucată din ceea ce pare a fi coada aparatului de zbor, în mijlocul unei pete mari de combustibil. Filmarea are un minut şi aproximativ 15-17 secunde, iar în imagini nu apare momentul în care salvatorii găsesc trupul medicului Laura Vizireanu, aceasta fiind adusă la mal în jurul orei 16.45.

Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, declara, vineri, că o persoană l-a anunţat că drona sa, pe care o pierduse luni, la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD, a ajuns la Poliţia Mamaia, iar ulterior drona a fost predată Parchetului Militar. Bogdan Dumitru spunea că în zilele următoare se va duce la Parchet cu o altă dronă în care va introduce cardul din drona care a filmat pentru ca acele imagini să poată fi disponibile şi analizate de către anchetatori. El mai spunea că a aflat de pe o reţea de socializare că un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol şi a plecat spre staţiunea Mamaia, luând drona cu el. Imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălţat drona, îndreptând-o spre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei. „Am ridicat drona să văd cine e pe mal şi am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine şi era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, aşa îmi aduc aminte”, afirma Bogdan Dumitru.
El a spus că nu îşi explică de ce a pierdut controlul dronei. „Când o dronă îşi pierde controlul trebuie să se ducă în punctul de unde a plecat. Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de ţărm şi avea o viteză de cinci-şase metri pe secundă”, a povestit Bogdan Dumitru.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS