6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn miliard de euro despăgubiri acordate de ANRP

Un miliard de euro despăgubiri acordate de ANRP

Lista celor mai mari 30  de despăgubiri acordate  de Autoritatea Națională  pentru Restituirea  Proprietăţilor
Lista celor mai mari 30
de despăgubiri acordate
de Autoritatea Națională
pentru Restituirea
Proprietăţilor

Avocatul Radu Pricop, ginerele președintelui Traian Băsescu, Vasile Geambazi, unul dintre nepoții lui Gigi Becali, și afaceristul Gheorghe Stelian, zis Stelu, cumpărători de drepturi litigioase de la moștenitorii de drept, figurează în „Top 30“ beneficiari.

Cele mai mari 30 de despăgubiri acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) însumează peste 4,6 miliarde de lei (circa 1,05 miliarde de euro), printre cei care au primit titluri de despăgubire numărându-se unul dintre ginerii lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, precum şi unul dintre nepoţii omului de afaceri Gigi Becali, Vasile Geambazi.
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, cei trei beneficiari de despăgubiri mai sus-menţionaţi nu sunt moștenitori direcţi ai persoanelor cărora comuniştii le-au naţionalizat averile, ci cumpărători de drepturi litigioase de la moștenitorii de drept.
Radu Pricop figurează alături de alte patru persoane ca beneficiar al unei despăgubiri de circa zece milioane de euro.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian figurează în „Top 30“ cu cele două dosare soluţionate cu emiterea titlului de despăgubire, în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, care fac obiectul dosarului penal în care este urmărit penal de DNA alături de Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT. Stelu nu este singurul beneficiar din cele două dosare de despăgubire, alături de el figurând şi Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, alţi oameni de afaceri urmăriţi penal în dosarul penal de la DNA.
Vasile Geambazi figurează pe lista de la ANRP cu o despăgubire de 67 de milioane de euro, fiind singurul titular al acelui dosar.
Cea mai mare despăgubire individuală de pe listă a luat-o omul de afaceri Horia Simu Schipu, peste 100 de milioane de euro. Potrivit raportului Curţii de Conturi menţionat, Schipu nu este moştenitor direct în dosar, el cumpărând drepturile litigioase cu circa 1,5 milioane dolari.
Pe lista celor mai mari 30 de dosare pentru care ANRP a emis titluri de despăgubire figurează însă şi moştenitori direcţi ai proprietarilor de drept. De exemplu, moștenitorii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa au primit despăgubiri de 245 de milioane de euro, iar cei ai lui Max Auschnitt,  alt mare industriaş interbelic, aproape 30 de milioane de euro, potrivit listei celor mai mari 30 de dosare soluţionate cu emiterea titlurilor de despăgubire.
HotNews.ro vă prezintă lista integrală a celor mai mari 30 de dosare soluţionate de ANRP cu emiterea titlurilor de despăgubire, în care apar şi sumele pe care le-au obţinut moştenitorii şi cumpărătorii de drepturi litigioase.
Claudiu Zamfir – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS