5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe trei ori Sorescu la Gaudeamus

De trei ori Sorescu la Gaudeamus

În penultima zi a Târgului Internațional de carte Gaudeamus din Capitală, 22 noiembrie, va avea loc lansarea a trei volume soresciene, toate publicate de Editura Eikon Cluj. Un jurnal al lui Marin Sorescu în lumea latină, un volum inedit de versuri ale lui Ștefan I. Sorescu, tatăl marelui scriitor, și o carte – anchetă literară, „În 1983 și 1992, premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“, a colegului nostru Ion Jianu, publicist la Gazeta de Sud, apar pe piață la 18 ani de când marele scriitor a trecut în neființă.

Familia Sorescu este una însemnată în istoria literară contemporană, are o moștenire literară valoroasă. În afară de genialul Marin Sorescu, și ceilalți trei frați ai lui, George (n. 1927), Ion (n. 1938) și Nicolae (n. 1922) sunt cunoscuți în lumea literară, primii doi fiind membri ai Uniunii Scriitorilor. Prof. univ. dr. George Sorescu, cel care s-a ocupat de arborele genealogic al familiei, a spus: „Tatăl nostru, Ștefan I. Sorescu (1895 – 1939), este primul versificator al Soreștilor. Poet, dar fără operă publicată până la ora acestui dialog. Scria frumos, de tipar și caligrafic. A lăsat patru manuscrise, din care doar unul s-a mai păstrat. Acesta este în curs de tipărire la Eikon, editură care face un gest deosebit, publicând, în premieră, versurile scrise pe front de tatăl nostru“. Cartea, intitulată „Versuri de pe front“, este îngrijită de George Sorescu.

Marin Sorescu în lumea latină

Jurnalul VIII, intitulat „Marin Sorescu în lumea latină“, carte apărută în vara acestui an, este o ediție îngrijită, cuvânt introductiv, note, anexe și transcriere text după manuscrisele originale tot de George Sorescu. Acesta explică: „Ideea editării acestui volum ne-a fost sugerată de o notă a Ambasadei mexicane din București către Marin Sorescu, din 16 decembrie 1986. Ea vizează, printre altele, prezența scriitorului la Prima întâlnire a poeților lumii latine din Mexic (octombrie 1986). Un festival aparte, cu poeți provenind din Italia, Franța, Nicaragua, Chile, Venezuela, Brazilia, Cuba, Statele Unite (exponenți ai lumii neolatine), România, Argentina, Guatemala, Ecuador, Canada, Spania și Mexic. Nota este însoțită de «fotocopii ale mai multor articole și interviuri, publicate în presa mexicană, cu privire la acest eveniment» – căruia – se precizează – «prezența dumneavoastră i-a dat un plus de strălucire». Semnează Hector Manjarres, ambasadorul Mexicului. Un document care ne-a determinat să ne ocupăm noi, mai pe larg, de acest eveniment – consemnat în toate documentele festivalului (…) Relațiile lui Marin Sorescu cu scriitorii și impresiile picurate în consemnări – în jurnale – le voia intuite «nu ca literatură», ci ca «document»… În volumul VIII sunt reunite, în prima parte, fragmente publicate în volume anterioare – călătoriile în țările neolatine, completate cu impresiile, evocările festivalului din Mexic, plus unele inedite. În a doua parte sunt publicate scrisori, invitații, memorii, interviuri și unele articole, exegeze privind opera lui Marin Sorescu apărute în presa internațională, toate vizând prezența și specificul creației soresciene în contextul lumii latine contemporane“.

„În 1983 şi 1992, premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“

Cea de-a treia carte este una inedită, un fel de anchetă literară, „În 1983 şi 1992, premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“, de Ion Jianu, publicist la Gazeta de Sud. Volumul – care cuprinde zece interviuri realizate de autorul cărții cu Marin Sorescu în perioada 1986-1994 și alte 22 despre Sorescu cu academicieni, scriitori – are cuvântul înainte semnat de renumitul academician Eugen Simion și postfața de George Sorescu. Printre intervievați: Augustin Buzura, Nicolae Breban, Ileana Vulpescu, Tudor Gheorghe, Ilie Gheorghe, Ovidiu Ghidirmic, Victor Crăciun, George Sorescu, Dan Zamfirescu, Dan Mănucă, Dan Shafran (Stockholm), George Banu (Franţa), Jean-Louis Courriol (Franţa), Justo Jorge Padrón (Spania), Norman Manea (SUA), Elisavietta Ritchie (SUA), Dan Culcer (Franţa) şi alţii. Cartea cuprinde un document inedit – testamentul literar al lui Marin Sorescu dictat de Sorescu soției cu câteva zile înainte de deces – şi fotografii, desene şi autografe ale regretatului scriitor.
Autorul, Ion Jianu, a punctat: „Această carte s-a născut din dorinţa de a elucida un subiect ce ţine mai degrabă de istoria literaturii, intenţionând, cumva, dacă nu i se mai poate face dreptate marelui dispărut, să pună în dezbatere şi să aducă în conştiinţa publică informaţia aproape incredibilă, pe care am aflat-o, iniţial, mai mult ca zvon: Marin Sorescu nu a fost sprijinit, cum te-ai fi aşteptat, ci «lucrat» la greu, de colegi de breaslă din propria ţară, «încondeiat» să nu primească o distincţie de mare recunoaştere internaţională, care ar fi fost în fond un mare succes al literaturii române. Este deja de notorietate că poetul de «La Lilieci» a figurat pe lista de nominalizări la prestigiosul premiu Nobel pentru literatură, în două rânduri, în 1983 şi 1992, dar puţini ştiu că el a fost împiedicat de câţiva «confraţi» care, probabil invidioşi, probabil din alte motive, au trimis memorii defăimătoare la Stockholm, fapt ce i-ar fi anulat şansa acordării semnificativei recompense literare“ (fragmente din câteva interviuri din volum au fost publicate, în premieră, în Gazeta de Sud și revista Ramuri).
După tripla lansare Sorescu, tot la standul Eikon de la Gaudeamus București va fi lansată și cartea „Strigături peste ocean de la Washington la Craiova“ de Ion Jianu, cu o prefață de Adrian Cioroianu, volum apărut la Eikon în vara acestui an.
În cuvântul înainte, academicianul Eugen Simion face referire la aceste memorii defăimătoare trimise din România la Comitetul Nobel: „…În cazul lui Marin Sorescu au intervenit, se pare, trei confraţi de la Bucureşti, poeţi cunoscuţi. Indignaţi peste măsură şi speriaţi ca nu cumva confratele lor să fie încoronat la Stockholm, aceştia ar fi trimis unde trebuie un memoriu plin de acuzaţii abominabile la adresa lui Sorescu. Ambasadorul Suediei în România l-ar fi invitat pe poetul «nobelibil» şi i-ar fi arătat, scârbit, documentul… Cel care relatează acum aceste posibile infamii în lumea scriitoricească nu «desecretizează» pe autorii lor. Îl înţeleg. În lipsa unor dovezi precise este bine să păstrezi prudenţa. Sorescu mi-a vorbit la vremea respectivă, trebuie să mărturisesc, despre această cabală, dându-mi şi numele instigatorilor. Păstrez şi eu discreţia. Am motivele mele“.

Triplă lansare Sorescu la Aman

Pe 8 decembrie, data la care se împlinesc 18 ani de la trecerea în neființă a marelui scriitor de la Bulzești, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ găzduiește, de la ora 16.30, lansarea la Craiova a celor trei volume soresciene. Evenimentul desfășurat sug egida „Marin Sorescu: 18 ani de nemurire“ îi are ca invitați, printre alții, pe George Sorescu, Ovidiu Ghidirmic, Tudor Nedelcea, Ilie Gheorghe, Mihaela Albu și Valentin Ajder (editor EIKON Cluj, editură la care cele trei cărți au văzut lumina tiparului – n.r.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS