7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţia "Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor": Guvernul României obstrucţionează votul din diaspora

Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”: Guvernul României obstrucţionează votul din diaspora

Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” a solicitat Guvernului României (printr-o a două adresa, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu numărul 12973 din 10.11.2014) să emită, de îndată, o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice mai multe dispoziţii din Legea nr. 370/2004, privind alegerea preşedintelui României, în scopul prelungirii programului de funcţionare a secţiilor de votare din străinătate pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru preşedintele României şi al înfiinţării şi organizării în regim de urgenţă de secţii de votare suplimentare în localităţile din străinătate în care există comunităţi mari de români şi în alte localităţi în care această organizare se poate face cu celeritate, potrivit unui comunicat al asociaţiei.
Acesta este al doilea demers de acest tip pe care Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” îl face într-un interval de numai câteva zile, prima solicitare în acest sens fiind înregistrată la registratură Guvernului României cu nr. 12973 în data de 10.11.2014.

În timpul dezbaterii electorale de la Realitatea Tv din seara zilei de marţi, 13 noiembrie, Victor Ponta a minţit alegătorii, afirmând că modificarea legilor electorale nu se putea face decât tot printr-o lege şi cu cel puţin 6 luni înainte de alegeri întrucât altfel alegerile ar putea fi anulate.

Contrar celor susţinute de premierul Ponta, chiar Guvernul pe care îl conduce a modificat legea 370/2004 (pentru alegerea preşedintelui României), NU prin lege (evident), ci prin ordonanţă de urgenţă şi nu cu cel puţin şase luni înainte de alegeri ci cu doar cu patru luni înainte de alegeri (prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 45 din 26 iunie 2014)

Aşadar, Primul ministru NU are absolut nici un argument de ordin juridic pentru a refuză modificarea Legii 370/2004 prin ordonanţă de urgenţă (aşa cum i-am solicitat), întrucât DACĂ această modificare ar putea cauza „anularea alegerilor” prezidenţiale, atunci şi modificările aduse aceleiaşi legi prin OUG 45/2014 ar avea acelaşi efect, situaţie în care în care alegerile prezidenţiale ar fi oricum compromise.

Pe de altă parte, însă, modificările propuse de noi, se pot face prin ordonanţă de urgenţă şi NU contravin nici recomandărilor Comisiei de la Veneţia (cuprinse în Codul bunelor practici în materie electorală în cadrul celei de-a 51-a sesiuni plenare), nici Deciziilor Curţii Constituţionale a României (Nr. 51/2002 şi nr. 61/2010 şi nr. 682/2012) şi nici prevederilor art. 115 din Constituţia României întrucât aceste modificări NU afectează „drepturile electorale”, NU modifică elementele fundamentale ale dreptului electoral, ( “sistemul electoral propriu zis, componentă comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale” elemente care potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Deciziilor CCR nu ar trebui modificate cu mai puţin de un an înainte de alegeri) şi NU au consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot ci din contra, au consecinţe benefice.

Mai mult decât atât, chiar dacă, prin absurd, alegerile ar fi anulate din cauza modificărilor aduse prin ordonanţă de urgenţă pe care am propus-o, această anulare ar fi mai legitimă decât validarea unor alegeri viciate în structura lor, prin obstrucţionarea exercitării dreptului de vot a zeci sau sute de mii de conaţionali.

Prin urmare, soluţia deblocării votului din străinătate s-a aflat tot timpul la îndemâna Guvernului Ponta, însă acesta a refuzat şi refuză cu încăpăţânare s-o aplice pentru că se teme că ar putea pierde alegerile. Mai mult decât atât, premierul Ponta ar vrea să credem că NU îi poate lasă pe românii din diaspora să-şi exercite dreptul de vot pentru că NU ar fi democratic să facă acest lucru. Ori asta ar însemna să credem, nici mai mult nici mai puţin, decât că premierul Ponta încearcă să salveze democraţia, călcând-o în picioare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS